- Jenteprisen gikk til Iman Meskini - 14.10.2024
- Ny Fett-redaktør vil skrive om etniske minoriteter - 14.10.2024
- Una Pasovic vil inn på Stortinget - 12.10.2024
Ernæringsfysiolog og leder ved nasjonalt kompetansesenter for amming, Anne Bergljot Bærug, har gjennomført en kvalititativ studie av norsk-pakistanske kvinners praksis og oppfatninger om amming i samarbeid med blant annet diabetesforbundet og NAKMI.
Bærug fraråder faste ved fullamming.
– Hvis en kvinne deretter ønsker å faste mens hun ammer, bør hun følges tett opp av helsetjenesten slik at det ikke går ut over melkeproduksjonen, sier Bergljot Bærug til helsedirektoratet.no.
Geografiske utfordringer
En annen utfordring er at fasten varer normalt fra daggry (fajr) til solnedgang (maghreb). Årets ramadan starter 9. juli og varer frem til 7. august. I denne perioden er dagene i Norge meget lange, samtidig som at nordlige deler av landet har midnattsol, noe som gjør at fasten kan bli “unormal” lang.
En samling moskeer nord for polarsirkelen, som er i en ekstrem sone med midnattssol, har som en midlertidig løsning for årets Ramadan blitt enige om å bruke Makkah-tid som referanse for deres faste.
– Islamsk Råd Norge ønsker, i samarbeid med nevnte moskeer og andre interesserte, å arbeide for å etablere en generell og prinsipiell metode for bestemmelse av bønne- og fastetider for alle unormale soner, med anvendelse både under og utenom Ramadan. I mellomtiden gir IRN sin støtte til den valgte midlertidige løsningen for årets Ramadan for de som bor nord for polarsirkelen, skriver de på sine hjemmesider.
Frarådes
Både barn, syke, gravide og ammende skal i følge islamske retningslinjer ikke faste. Også reisende og menstruerende kvinner er i følge IRN fritatt plikten å faste.
Helsedirektoratet fraråder denne gruppen spesielt å faste, da det kan være farlig for liv og helse. Likevel føler mange fasten som et kall, som er viktigere enn sykdommen de har.
Helsedirektoratet har i flere år samarbeidet med Islamsk Råd Norge(IRN) om å utforme konkrete råd til den muslimsk-norske befolkningen som faster under ramadan. I år er forholdene annerledes, da man i Norge må faste i ca. 20 timer daglig.
Les mer om Helsedirektoratets råd til fastende muslimer