Sigøynerjazz på Oslo jazzfestival – og klirrende kopper i Oslos gater

"Tanta til Beate" i Per Frydenlunds stemme er nær originalen.
I oktober lanserer ”Hot Club de Norvege” sin nye plate «Caution HOT» i Gamle Logen. Sigøynerjazz blir det også under Oslo Jazzfestival 12.-17. august når det franske talentet Antoine Boyer på 16 år står på scenen med det norske bandet.
0Shares

Sigøynerjazz ble et begrep i Europa med Django Reinhardt (1910-1953) og siden da har det utviklet seg et frodig jazzmiljø i sigøynerverdenen. Gitaristen Django hadde mistet to fingre på venstre hånd, men utviklet en ny spillestil – og selv om han ikke kunne noter, var han komponist.

Både Eric Clapton, Jimi Hendrix og Willie Nelson har uttalt sin beundring for den geniale manouche, som sigøynermiljøet utenfor Paris heter.

Hot Club de Norvege har vært på veien i 35 år og feiret sigøynerkulturen gjennom Django Reinhards musikk, gruppa spilte inn ”Tanta til Beate” med Lillebjørn Nilsen – og vant Spellemannsprisen i 1981. Bandet har spilt sigøynerinspirert jazz, også kalt swingstring, siden 70-tallet og samarbeider med Stochelo Rosenberg, Adrien Moignard, Bireli Lagrene og mange flere med røtter i sigøynermiljøet.

Django Reinhart kom i kontakt med jazz omkring 1930, og utviklet seg til å bli den første store europeiske jazzpersonlighet, ifølge Store norske leksikon.

Når romfolket tar frem sine trekkspill, tenker jeg alltid på Django og har spørsmål ytterst på tungen som aldri blir stilt, mens småpenger klirrer ned i koppen.

Lagde dokumentar
Spør man Jon Larsen om hva som trekker ham til denne musikken, svarer han med et spørsmål.

– Hva gjør at vi blir forelska?

Gitarist Jon Larsen er mannen bak “Jon & Jimmy”, dokumentarfilmen som handler om Larsens reiser rundt i Europa på leting etter gitargeniet Jimmy Rosenberg, sigøyneren som roter bort en svært lovende karriere.

Til Oslo Jazzfestival kommer de med Antoine Boyer som var i Norge første gang i 2011, da var han 13.

– Når romfolket tar frem sine trekkspill, tenker jeg alltid på Django og har spørsmål ytterst på tungen som aldri blir stilt, mens småpenger klirrer ned i koppen.

FAKTA

* Hot Club de Norvège har utgitt 26 album.
* Startet verdens første Djangofestival (Oslo, februar 1980).
* Startet plateselskapet Hot Club Records, som har utgitt over 350 plater/DVD/bøker siden 1982.
* Jon Larsen er en habil maler som har gått i lære hos Ryszard Warsinski. Han har utgitt 170 bilder i bok.
* Han utgav også Willie Nickersons Egg, et moderne eventyr basert på historien om bandet. Sultne sigøynere, det fryktelige jazzpolitiet og straffelovens lite anvendte paragraf mot humor i musikk er noen av ingrediensene i boken.