UKM: et springbrett for unge artister

Ifor: Turab på utekonsert for UKM i 2012
Foto: UKM
Ungdommens kulturmønstring (UKM) gikk av stabelen for 26. gang på mandag. Festivalen som har vært en tidlig scene for mange store navn, åpnes av barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen i Larvik. 

Tradisjonen Inga Marte Thorkildsen er oppvokst med, fortsetter nok et år. Den unge politikeren forteller at hun har sett festivalen vokse med årene som en aktør blant venner og bekjente. Hun roser den 26 år gamle festivalen for sitt åpne tilbud til mangfoldet. 

– Det å la barn og unge utfolde seg, og utforske seg selv, mestre, og ikke bare innenfor en teoretisk ramme der det dreier seg om å prestere på eksamen eller pensum og pugge gloser, fører til at de får øye på kreative sider ved seg selv. De får nye venner, og de deltar i å skape noe nytt. Det er utrolig viktig, sier Inga Marte Thorkildsen til UKM i et tv-intervju.

En suksess
Etter mange år som et kulturarrangement har UKM hatt mange store navn med suksess på det norske musikkmarkedet som deltakere. 

UKM er helt utvilsomt en av de viktigste grunnene til at jeg holder på med musikk fremdeles.

Margaret Berger, Karpe Diem, Tone Damli Aaberge, Jenny Langlo, Eva Weel Skram, Odd Nordstoga og mange flere navn har brukt UKM som en scene i sine tidlige faser.

Nå oppfordrer de unge til å bruke den samme scenen.

– UKM er helt utvilsomt en av de viktigste grunnene til at jeg holder på med musikk fremdeles. Fra jeg var 13 og rapper med gullkjede rundt halsen, til jeg var 19 og kassegitargutt, har UKM alltid vært et av årets høydepunkter, sier artisten Moddi som ble plukket ut som Ukas Urørt hos P3 i 2007, og senere booket til både by:Larm og Øyafestivalen.

Mangfold
Med en nettside fylt med et mangfold av kulturuttrykk, fungerer UKM i våre dager som en etablert informasjons- og deltakelsesportal for unge artister og kunstnere.

Fra grafitti med opphav fra New York til baltiske trekkspill: Mangfoldet er stort blant de 25 000 deltakerne.

Ungdommens kulturmønstring (UKM) er åpen for alle under 20 år som ønsker å uttrykke seg kreativt. Her finner du alt fra dans og musikk til foto, video, litteratur, teater og akrobatikk. Hver kommune sender kvalifiserte ungdommer videre til en fylkesmønstring som representanter for sin kommune. Hvert fylke sender i neste runde omtrent 30 deltakere til den nasjonale UKM-festivalen.

– Festivalen går over tre dager, og ble avsluttet onsdag kveld med artister som Mhoo, Sirius og KAS, forteller presseansvarlig UKM Amra Krdžalić til Utrop.