Se Festen etter fasten 2021 i kveld

Det blir id-fest i hjertet av Groruddalen i Oslo når Rima Iraki og Yousef Hadaoui lager høytidsstemning på Tveten gård under årets «Festen etter fasten».
Foto: Ole Kaland/ NRK
Rima Iraki og Yousef Hadaoui inviterer til festsending fra Tveten gård i Oslo når NRK markerer avslutningen på muslimenes fastemåned ramadan. Årets fest byr på alt som hører id al-fitr til – spennende gjester, god stemning og masse deilig mat.
865Shares

Fredag 14. mai blir det for andre år på rad en stor festmarkering av høytiden id al-fitr på NRK.

I år er det idylliske Tveten Gård på Tveita i Oslo som blir ramme for sendingen. Midt mellom Groruddalens industriområder, blokkbebyggelse og Østmarka ligger et av de best bevarte gårdstunene i Oslo med historie helt tilbake til før vikingtiden.

Noe av det seerne kan glede seg mest til i løpet av kvelden er et lekkert matgilde og et dypdykk i mattradisjonene rundt id al-fitr. I år byr festen på hele seks kokkekonstellasjoner som skal lage mat fra Pakistan, Somalia, Bosnia, Nord-Afrika og Tyrkia.

Og siden høytiden i år faller bare noen dager før 17. mai, lover vertskapet også å by på deilige is-oppskrifter.

Blant dem som skal bidra til matbordet er søstrene Amy og Shanze Mir, kjent fra NRK-programmet» Familiekokkene». Iman Meskini tar med seg ektemannen Mourad Jarrari og lager hver sin variant av den nordafrikanske festretten couscous.

Seerne får også se Leo Ajkic i en ny rolle når han disker opp med en bosnisk tradisjonsrett fra «Leos AjKitchen». I tillegg skal Vidar Bergum, mannen bak flere kokebøker og den populære matbloggen «Et kjøkken i Istanbul», lage tyrkisk festmat.

Kronprinsparet bryter fasten med Rima og Yousef

For første gang fikk kronprinsparet delta på iftar. I løpet av «Festen etter fasten» kan du se hva de fikk servert under måltidet.
Foto : NRK

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar på sin aller første iftar, måltidet som bryter fasten etter solnedgang.

Sammen med Rima Irakis mor Fadia Iraki og Yousef Hadaouis far Ismail Hadaoui samles de rundt bordet til et hyggelig kveldsmåltid med programlederne. Kronprinsparet viser seg blant annet å være interessert i å høre om hvordan id-feiringen har endret seg fra den spede starten på arbeidsinnvandringen og frem til i dag.

Slik kan seere fra hele landet delta:

Publikum kan også bli en del av sendingen i år som i fjor.

Sist kom det nærmere 1000 bilder fra folkets id-feiring fra hele landet, og også i år kan folk dele sine opplevelser fra årets feiring med hele Norge under «Festen etter fasten».

Seerne kan sende inn sine beste bilder fra id-feiringen rundt om i landet via https://bidra.nrk.no/idfesten21

I tillegg kan publikum sende inn sine spørsmål om ramadan og id til «NRK svarer» på nrk.no. Der vil NRKs journalister svare på spørsmål sammen med eksperter og noen kjente ansikter gjennom hele sendingen. Noen av spørsmålene som kommer inn vil også bli stilt direkte til gjestene i studio.

Bli med på «Festen etter fasten» på NRK1 og i NRK TV, fredag 14. mai fra kl. 20.05.