Gypsypunkstjerner på Norgesbesøk

 
Foto: Claudio Castello
Verdenskjente Gogol Bordello synger om det å være utstøtt. Selv har de solgt til platina, og torsdag tok de Oslo med storm.

Konserten i Oslo var del av bandets nyeste turné, Pura Vida Conspiracy. Flere hundre entusiastiske fans møtte torsdag opp for å høre klassikere som “Start Wearing Purple” og “Wonderlust King”, sistnevnte en sang om romfolkets århundrelang vandring mellom tid, sted og kulturer.

Frontmann og vokalist Eugene Hutz (født 1972 i det daværende Sovjetunionen som Yevheniy Aleksandrovich Nikolayev-Simonov) kom selv med resten av bandmedlemmene som innflyttere til USA og New York. I 1999 gikk Hutz og hans musikervenner, alle med fast tilhold i Lower East Side inn for å starte opp et band som fusjonerte både det etnisk-folkelige og den hardtslående rocken, noe som gjorde de til et fast innslag i New Yorks undergrunnsscene. Slik gikk det seg også til at Gogol Bordello ble bandet som kaller musikken sin for “gypsy punk”.

Knekker fordommer
Bandet har gitt ut syv albumer og to EPer, jobbet i filmprosjekter med Elijah Wood og Madonna, og spilt i et flere hundretallsfestivaler.

Foto : Claudio Castello

Men det er også bandets samfunnsmessige engasjement som Gogol Bordello er kjent for. Under gårsdagens konsert hadde han på seg romfolkets flagg. I sangen “Immigraniada (We’re Coming Rough Every Time)” synger Gogol Bordello ut mot innvandringsfiendtlig retorikk, og “Break Your Spell”, går det som følgende:

Foto : Claudio Castello

You love our music, but you hate our guts.
And I know you still want me to ride the back of the bus.
Like a pro, I pack your dance floor. But you want me to come in and exit through back door.
But I’m a Roma wunderkind, and I’m gonna break your spell.

Foto : Claudio Castello

(Kilder: wikipedia.org, gogolbordello.com. Bildene tatt av Utrops utsendte medarbeider på Sentrum Scene)

Foto : Claudio Castello

Foto : Claudio Castello