Norsk-polsk kultursamarbeid med pengedryss

Operaen vil være en av 24 prosjekter som vil nyte godt av de 33 millioner kroner som utlyses gjennom det polske kulturutvekslingsprogrammet. Bildet viser forestillingen Heritage. Foto: Pressebilde
33 millioner tildeles til ulike kulturprosjekter etter utlysning i det polske kulturutvekslingsprogrammet, melder Kulturrådet.
0Shares

Tilsammen har 24 prosjekter fått støtte. Skeive Filmer, Den Norske Opera, Norsk Litteraturfestival, Carte Blanche og Kunsthall Grenland er blant de tilsammen 32 norske aktørene som er med i prosjektene.

Formålet til det polske kulturutvekslingsprogrammet er å fremme mangfold i kunst og kultur, dialog og styrke samarbeidet mellom Norge og Polen.

Kammermusikk og skeive filmer
Prosjektene som har fått midler omfatter musikk og scenekunst, visuell kunst, kulturarv og samarbeid mellom skoler på kunst og kulturfeltet. I vurderingen er det lagt vekt på kunstnerisk kvalitet, samarbeidskvalitet og mangfoldsfokus.

– Interessen for EØS-midler og kvaliteten på prosjektene er tegn på at internasjonalt samarbeid er interessant for det norske kulturfeltet. Vi ser det som også spesielt gledelig at både store og mindre kulturaktører fra hele landet er representert, sier direktør i Kulturrådet, Anne Aasheim.

Se  liste over tildelinger (store prosjekter)

Se liste over tildelinger (små prosjekter)

Fakta om EØS-midlene
EØS-midlene er Norge, Islands og Liechtensteins bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Tilsammen 15 land i Europa får støtte til prosjekter innen områder som bl.a. miljøvern, folkehelse, forskning, kulturarv og kulturutveksling. Et viktig mål er også styrket kontakt og samarbeid mellom giverlandene og mottakerlandene. I denne perioden er EØS-midlene på ca. 14 milliarder kroner.  

Ti land har kulturutvekslingsprogrammer. Kulturrådet er med og utvikler programmer i Polen, Latvia, Litauen, Tsjekkia, Portugal, og Romania.