Masserer trykkpunkter for å motvirke stress

Japansk massasje for de sjenerte

Shiatsu handler om å løse spenninger i kroppen ved hjelp av fingerpress. Shiatsu-student Mostapha Saïdi leter etter områder på kroppen som er anspente
Foto: Koubang M Enyam
Mostapha Saïdi fra Algerie studerer for å bli terapeut i den japanske behandlingsformen shiatsu. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Shiatsu er ikke bare en behandlingsform, det handler like mye om å utvikle seg som menneske, sier Saïdi. 

Shiatsu er i første rekke en form for kroppsbehandling og har sine fundamenter i orientalsk tenkemåte, filosofi og medisin, men har også tatt opp i seg vestlig kunnskap.

Shiatsu-behandlingen utføres ved hjelp av fingertrykk på kroppen for å løse opp spenninger og hjelpe folk med fysiske belastninger.

Kroppen består av flere energibaner – såkalte meridianer – som kan påvirkes av flere faktorer. Stress er en av dem. Shiatsu skal gjenopprette energibanene når de kommer i ubalanse.
Foto : Koubang M Enyam

Det er bare å legge hånda på armen til en kollega og si “slapp av, ikke tenk på noe, lukk øynene.” Det får folk til å føle seg avslappet.

Alternativ kroppsbehandling
Mustapha Saïdi har nå gått ett år av et tre års program som følger en standard som er satt av Det Europeiske Shiatsuforbundet (ESF). For å studere Shiatsu trenger man ikke en formell utdannelse innenfor medisin eller anatomi. 

Fra venstre: Student Mustapha Saidi, Shiatsu-instruktør Ane Grimsæth og student Martin Engdal
Foto : Koubang M Enyam

– Shiatsu handler om å forebygge sykdommer og skader ved at energien i kroppen fordeles slik at den blir jevn. Shiatsuterapeuten skal balansere den energien, sier Saïdi.

Da han kom til Norge i 1998, fikk han inntrykk av at utøvelsen av shiatsu og liknende former for alternativ medisin og kroppspleie var en mangelvare. Shiatsu blir praktisert mange steder i verden, og han mener at Norge har et behov for shiatsu-terapeuter. Han tror at denne formen for behandling kan bli populær med tiden.

– Da jeg kom til Norge pleide jeg å gjøre qi gong, som er en kinesisk treningsmetode, i skogen, men folk var skeptiske. De tenkte vel at jeg var en smårar utlending som bare sto for meg selv ute i skogen, tilsynelatende uten å foreta meg noe fornuftig, forteller han. 

Fysisk kontakt er behandling 
Han etterlyser fysisk kontakt mellom folk. Det fører til en avslappet stemning og motvirker stress. 

– Det er lite fysisk kontakt mellom mennesker her i Norge. I varmere strøk har folk mer kroppskontakt, sier han. 

Noen ganger holder det med en berøring for å få folk til å føle seg bedre, mener Saïdi.
 
– Det er bare å legge hånda på armen til en kollega og si “slapp av, ikke tenk på noe, lukk øynene.” Det får folk til å føle seg avslappet, sier han. 

Han understreker at en shiatsu-terapeut ikke er en lege, men at de kan gi råd om kosthold og gjenkjenne faktorer som skaper negativt stress.

– Man tar så å si en skann av kroppen, og ser hvor energien ligger, sier han.

Shiatsuinstruktørens kroppsvekt brukes når han trykker på forskjellige punkter på kroppen for å finne ut hvor spenningene er.

Fullt påkledd
Shiatsu-instruktør Ane Grimsæth er veileder for Saïdi. Hun forteller at kostholdet kan forebygge en del sykdommer og sykdomssymtomer. Hun mener at melk kan overprodusere slim i kroppen. Hvis man drikker mindre melk, vil noen symptomer bli borte. 

– Hvis en person er plaget med bihulebetennelse, eller hoste som produserer slim, eller leddgikt, har det med slimproduksjonen i kroppen å gjøre, hevder Grimsæth. 

Man er fullt påkledd under shiatsubehandlingen, og kroppen undersøkt ved hjelp av en berøringsmetode. Shiatsuinstruktøren er ikke i direkte kontakt med huden under behandlingen. Dermed passer shiatsu også for de mer sjenerte blant oss.

– Man ser etter hvor det er for mye energi og hvor energien er tom. Kroppsspråk og måten man prater på, kan fortelle hvor det trengs behandling, sier Saidi.

Fakta om Shiatsu
Grunnlagt av Shizuto Masunaga.
Shiatsu ble utviklet på 1900-tallet.
Shiatsu bygger på den japanske massasjen anma, som har dype røtter i den østlige tenkemåten.
Shiatsu betyr fingertrykk på japansk og utføres ved hjelp av fingre, hender, albuer og knær.

Opprinnelig publisert i Utrops papirutgave mai 2014.