Fengsles etter å ha skrevet for minoritetsavis

 
Foto: Norsk PEN
Tre tyrkiske pressefolk ble i går varetektsfengslet fordi de har vært aktive i en journalistisk solidaritetskampanje for den kurdiskspråklige dagsavisen Özgür Gündem. 
0Shares

Tiltalen mot de tre reporterne, Erol Önderoglu (bildet), og hans to kolleger, Ahmet Nesin og Sebnem Korur Fincanci, har vært kjent en stund. I går dømte også en domstol i Istanbul dem til varetekt fram til rettssaken skal finne sted, melder den norske PEN-klubben i en pressemelding.

Johann Bier, leder for Reportere Uten Grensers Øst-Europa- og Asia-desk, kaller dette en “svart dag for ytringsfriheten”.

– Önderoglu har kjempet utrettelig for å forsvare forfulgte journalister de siste 20 årene. Han er en leder i dette arbeidet på grunn av sin ærlighet og integritet, noe som er anerkjent i presse- og ytringsfrihetsmiljøer over hele verden.

Norsk PEN: – Sjokkerende
Bakgrunnen for tiltalen mot Önderoglu og hans to kolleger er tre artikler som ble publisert i Özgür Gündem 18. mai om maktkampene innen de tyrkiske sikkerhetsstyrkene, samt om de pågående militære operasjonene mot Kurdistans Arbeiderparti (PKK) i Anatolia. 

Önderoglu er en nær kollega av Norsk PEN. Han har rapportert til Reportere Uten Grenser (RSF) om ytringsfrihetssituasjonen i Tyrkia via nettavisen BIANET siden 1996, og deltok også på et seminar om ekstremisme og journalistikk ved Institutt for journalistikk og mediefag på Høgskolen i Oslo og Akershus i mars i år.

– Fengslingene sjokkerende og uakseptable, og viser nok en gang et Tyrkia i rettslig oppløsning, er reaksjonen fra William Nygaard, styreleder i Norsk PEN.