Taijis åndelige kulturreise

Pamela Hiley (nummer 1 fra høyre), Bjarte Hiley (nummer 2 fra venstre) og andre medlemmer av Norsk Taiji Senter trener Taiji på taket av Operahuset i Oslo
Foto: Norsk Taiji Senter
Norge, Wales og Kina er geografisk langt fra hverandre. Walisiske Pamela Hiley knytter dem sammen med en tradisjonell kinesisk meditasjonsteknikk: Taijiquan. 

Taijiquan er en del av taoismen, sier Pamela Hiley. Hun er grunnlegger og daglig leder ved Norsk Taiji Senter (NTS). Taijiquan betyr «motpolens knyttneve» og har røtter 3000 år tilbake i den kinesiske filosofien taoismen (daosimen).

– Taijiquan bruker sofistikerte teknikker for å styrke kropp og psyke. Regelmessig praktisering av taijiquan kan bidra til bedre helse og større indre ro. Taijiquan representerer helse og åndelig ro, forteller Pamela.

Kulturreise
Pamela Hiley kommer fra Wales. Da hun studerte «studien av menneske i bevegelse» (Human Movement Studies) i London på slutten av 70-tallet, fikk hun vite om taijiquan. I dag har hun praktisert og undervist taiji i nesten 40 år.

– Min første taijiquan-lærer kommer faktisk fra Irland. Selv om taijiquan ikke var så populært i London på den tiden, følte jeg krefter og ro ved å trene taiji.

I 1982 mottok Hiley en invitasjon fra Peer Gynt-stevnet på Gålå [1]. Hun kom til Gålå med sitt taiji-senter og holdt en demonstrasjon under festivalen. Et år etter, i 1983, introduserte Hiley taiji i Norge og grunnla Norsk Taiji Senter. Siste året, i 2013, feiret senteret sitt 30-årsjubileum.

Norsk Taiji Senter utviklet seg gradvis gjennom årene. Det er flere tusen elever som har blitt opplært på senteret, og de kommer fra Norge, Tyskland, Nederland, Iran og flere andre land. Noen av dem har trent i flere tiår.

Deltakerne er fra unge i 20-årene til eldre over 70 år. Arne Næss, en av Norges mest kjente filosofer, var en gang den eldste deltaker ved senteret, 95 år gammel. 

Pamela Hiley (i rød drakten)og andre medlemmer av Norsk Taiji Senter reiste til Wudangfjellene i Kina i 2008.
Foto : Norsk Taiji Senter

Åndelig kommunikasjon

– Hva er egentlig ånd ifølge taiji?

– I taiji betyr ånd tilstedeværelse og verdi.

– Taiji er basert på tusener av år med historie og erfaring. Det dreier seg ikke bare om energisystemer. Fokuset er på å roe sinnet og hjertet, noe som vil forbedre blodsirkulasjonen og nervesystemet. Dette gjør at vi blir mer i harmoni og balanse i hverdagen. Taiji er en slags aktiv ro og aktiv energi, legger Pamela til.

– Selv om taiji stammer fra Kina, har taiji utviklet seg rundt i verden. Taiji presenterer en slags kultur, men taiji-kulturen er ikke lenger bare kinesisk. Det finnes tusenvis måter å praktisere taiji, og mange taiji-mestere underviser taiji i forskjellige land. Folk oppfatter taiji gjennom prinsippet og bevegelsen, hevder Pamela.

Bjarte Hiley, Pamelas eldste sønn, hadde trent taiji i fem år da han begynte å trene Kung Fu i Wudangfjellene i Kina [2]. Nå er han Kung Fu-instruktør ved senteret, og underviser Kung Fu til de unge.

– Da jeg var i Kina, forsto jeg ikke kinesisk i det hele tatt. Men samtidig med at jeg studerte kinesisk, klarte jeg i løpet av det første året å fordype jeg meg en bestemt stil innenfor taiji (Chen). Jeg ønsket å oppleve mer av den autentiske gamle kulturen i Kina, og da kom jeg i kontakt med mesteren Zhong i Wudangfjellene. Jeg er den første vestlige disippelen han har tatt til seg. 

Bjarte Hileys møte med og fordypning i den kinesiske kulturen har ikke gått ubemerket hen i norske medier. I fjor hadde VGs fredagsmagasin et større portrett-intervju med Hiley der han blant annet poserer i ku fung-stil på toppen av et kinesisk fjell.  

Etter tre år fullførte Bjarte Kung Fu-treningen i Wudangfjellene, og han kan til og med snakke flytende kinesisk. 

Bjartes kurs på senteret begynner allerede klokka 8:00 på lørdagene. Alle de 12 deltakerne i 20-årene kommer presis til kurset.

Bjartes Hiley underviser på sin Kung Fu-kurs klokka 8:00 på lørdagene.
Foto : Taotao Liu

En av de imponerende øvelsene på kurset er å løpe fort opp trappene fra første til femte etasje tre ganger.

Etter kurset spør jeg en av deltakerne hvorfor hun trener Kung Fu. Er det ikke fryktelig hardt?

– Jeg mener at det er godt for helsa. Det er meget utfordrende, men det er også grunnen til at jeg tar nettopp dette kurset. Jeg blir sterk mentalt og fysisk ved å trene Kung Fu, sier hun.

[1] Peer Gynt blir regnet som et mesterverk av Henrik Ibsen i verdenslitteraturen. Det første Peer Gynt-stevnet ble arrangert i 1928 – som en hundre-årsmarkering av Ibsens fødsel. 

[2] Wudangfjellene er de mest kjente hellige taoist-fjellene i Kina. De har lenge vært kjent som et sted for kinesisk kampsport.