Malala til Norge


Foto: Skjermdump/YouTube
I sommer kommer den 16 år gamle forkjemperen for jenters rettigheter, Malala Yousafzai (bildet), til Norge for å snakke om jenter og utdanning. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Hun er vel den mest intelligente og reflekterte 16-åringen jeg har møtt, sier Kjell Magne Bondevik til osloby.no.

I fjor sommer besøkte Bondevik og Høyre-politiker Amir Sheik Malala hjemme hos hennes familie i Birmingham i England, og overrakte Brobyggerprisen, en pris som deles ut av 14. august-komiteen. Bondevik synes det er svært gledelig at Malala har takket ja til å besøke Norge.

– Hun er jo blitt en stor internasjonal størrelse, ikke bare et symbol, men også en aktiv forkjemper for spesielt jenters rett til utdanning, sier Bondevik, som er leder for Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter.

Malala overlevde da Taliban forsøkte å drepe henne på en skolebuss i Pakistan i 2012. Da var hun allerede internasjonalt kjent gjennom en blogg på BBC.

Jenter og undanning 
Bondevik møtte henne også på en konferanse i New York i fjor, og ble imponert.

– Til å være en så ung jente, er hun uvanlig veltenkende og artikulert, sier Bondevik.

Han regner med at hun vil snakke om jenter og barns rett til utdanning når hun kommer til Oslo, kanskje også noe om situasjonen i Pakistan.

– Da vi var i Birmingham for å dele ut brobyggerprisen, snakket vi med henne om at det hadde vært hyggelig med et besøk i Oslo, og nå har hun sagt ja, sier Sheikh.

Sheikh har fått inntrykk av at statsministeren gjerne vil møte henne. Det samme vil kanskje utenriksministeren, muligens også Slottet.

Malala har fått Sakharov-prisen av EU-parlamentet, og var en av favorittene til Nobels fredspris i fjor. Også i år er hun nominert til Nobels fredspris.