Satser på jobben som datatekniker

Skuespiller som vil ha det trygt

Jamal Miad fra serien Kasim Bæder kom til Norge fra Somalia med familien sin i 1992. I løpet av den første tiden hans i Norge, så han mange asylmottak. – Du vet, somaliere er nomader, vi liker å flytte på oss, ler han.
Foto: Alejandro Decap
– Det verste var Nabila, som ser ut som Shrek, sier Jamal Miad om innspillingen av nettserien "Kasim Bæder". Nå er gjengen i gang med auditionrunder til høstens nye sesong av den populære humorserien fra Groruddalen. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

 

Jamal hadde ingen erfaring fra skuespill før rollen i Kasim Bæder, men han har jobbet med tekster tidligere. Han har skrevet både rap-tekster og slam-poetry.

– Gjennom slam-poetry forteller jeg historier, og det har hendt at folk ringt og spurt om jeg kan skrive ting, sier han.

Han ble siden oppfordret til å gå på audition til en rolle i Kasim Bæder.

 
Foto : Alejandro Decap

Det var da jeg tenkte “wow, this is fun”.

– Det var en venninne av meg som sendte meg en e-post om audition. Jeg møtte bare opp faktisk, sier han.

Intressant erfaring
På audition ble han bedt om å gjøre diverse teaterøvelser, og noen scener sammen med hovedpersonen Ayaz Hussain, som har rollen som Kasim Bæder.

– Vi hadde en bæsje-scene, hvor jeg liksom dreit, også skulle han kommentere på det, forteller Miad.

Da han ble introdusert til motspilleren sin – den forelska og gifteklare Nabila – ble han mildt sagt overrasket. Det var ikke som han hadde sett for seg. Han trodde at han skulle spille mot en jente, men både Nabila og Kasim er spilt av Ayaz Hussein.

– Han bare dukket opp ut av det blå, med sminke på, men det funka etterhvert, fordi vi kødda så mye, ler han.

Uten å avsløre for mye om den kommende sesongen, sier han at det blir flere Nabila-øyeblikk. Han synes arbeidet med serien har vært en interessant opplevelse, og erkjenner at det har vært mye jobb.

– Det var lange dager, og mye jobbing. Retakes hele tiden, ut i kulda, av med genseren, husker han.

Det ble brukt mye improvisasjon under innspillingen, noe som Miad synes ga noen av de beste øyeblikkene.

– Vi leste begge manuset én gang, men vi la til mer og mer, ved å finne på ting der og da. Det var da jeg tenkte “wow, this is fun”.

Satser ikke på skuespill
Skuespilleryrket er imidlertid ikke noe han kunne satset på, og er fornøyd i jobben som datatekniker for Sagene Data, et firma som tar oppdrag for diverse Oslo-skoler.

– Skuespillerlivet betyr at du aldri har en stabil inntekt og blir aldri selvstendig. Den jobben jeg har nå gir meg en fast inntekt og jeg er glad for at jeg kan gjøre begge deler.

Skuespiller-kollega og venn Ayaz Hussain likte samarbeidet med Jamal under produseringen av serien.

– Det var hyggelig, Jamal er en veldig bra person og venn, utenom på nyttårsaften, røper han.