Utlandet vil ha norske skuespillere

 
Foto: Jo Michael
Norske skuespillere blir stadig mer ettertraktet ut i den store verden. Et stadig mer globalisert og åpnere marked i teater- og filmverdenen åpner nye muligheter, mener Riksteatersjef.
0Shares

Trenden er at stadig flere norske skuespillere blir å se i utenlandske filmproduksjoner og tv-serier. I tillegg gjør den stadig større etterspørselen at stadig flere skaffe seg agenter, ifølge NRK.

– Jeg har fått sjanser jeg ellers ikke ville ha fått. Gode agentene åpner dører for oss, etter det må man gjøre jobben selv, sier USA-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal til NRK.

 
Foto : NRK P3

I juli er det premiere på eventyrfilmen Hercules, Thracian Wars der hun har en av hovedrollene. Tobias Santelmann og Aksel Hennie spiller også i samme film. Både Berdal og Synnøve Macody Lund har prøvespilt for den kvinnelige hovedrollen i den 24. James Bond-filmen, og nå ryktes det at Thorbjørn Harr kan bli aktuell for den Netflix-baserte dramaserien House of Cards.

Godt utdannede
Ellen Horn, teatersjef på Riksteatret, sier til utrop.no at det hele handler om en kombinasjon av godt grunnarbeid og flere muligheter.

– Norske og skandinaviske skuespillere har en god grunnutdanning, og stadig flere får kvalitetsagenter som fremmer deres sak og som gjør det mulig å få flere roller.

Hun legger til at denne nye “norskebølgen” av skuespillere i store utenlandske produksjoner handler om et nytt marked som har vokst frem.

– Film-, TV- og teaterverdenen har blitt stadig mer globalisert. En av fordelene flere norske skuespillere har klart å dra nytte av er at de har klart å gjøre seg oppdagbare og vist seg frem for rette aktører, forklarer hun.

Skuespillstradisjoner
Kan dette også begrunnes i nivåheving blant skuespillerne? Og ligger det en fare at man kan “typecastet” i stereotypiske nordiske roller, som f. eks. vikinger?

– Egentlig har vi i Norge i lang tid hatt stolte tradisjoner. Historisk har man Liv Ullmann å vise til som internasjonal superstjerne. Jeg ser for meg både en respekt for det særegne norske, og samtidig for at norske og skandinaviske skuespillere gjør det godt i ulike og mangfoldige besetninger, sier Horn.