Deler ut fredspris til kjente personer

Det er viktig for ungdom å ha forbilder som Zolfeqar Azzizi, mener Surgol Ghairat (til venstre på bildet) i organisasjonen Fredsduene for ungdom. Fredsduene gir prisen Fredsballen blant annet til tidligere judo-topp Azzizi (til høyre på bildet) i år
Hvert år deler organisasjonen Fredsduene ut fredsballen til et tosifret antall kjente personer i Norge og utlandet. Målet er å skape en bedre verden, ikke minst for ungdom. – Det er en ære å få prisen, sier tidligere judo- og kickboxing-topp Zolfeqar Azizzi. 
0Shares

– Disiplin.

Det er det ene ordet det koker ned til for Zolfeqar Azizzi. 

– En del ungdom ender opp med å henge på gata. Organisert kampsport kan gi ungdom i en vanskelig situasjon en vei ut. Og det er ikke minst fordi kampsporten krever disiplin, ekte disiplin, sier Azzizi, som selv har hevdet seg helt i toppen i både judo og kickboxing.

Han er en av dem som i år får Fredsballen, en symbolsk pris som deles ut hvert år av ungdomsorganisasjonen Fredsduene. Prisen går til svært mange kjente navn i Norge og i utlandet. 

– Grunnen til at vi deler ut prisen til så mange, og at mange av dem er kjendiser, har sin helt konkrete forklaring, sier Surgol Ghairat, som er en av initiativtakerne til prisen. – Vi går bredt ut for å skape oppmerksomhet om vårt budskap. Det er et budskap om fred og en bedre verden. 

Global pris
Utdelingen av Fredsballen foregår skjer i 24. august i forbindelse med ERAS-festivalen i Oslo, som er en årlig multikulturell festival i Oslo. 

– Prisen går til personer som har gjort noe for barn og unge over tid, som tenker demokratisk og jobber på tvers av kulturer og er opptatt av menneskerettigheter. Vi velger særlig ut dem som er aktivt med i samfunnsdebatten. Vi jobber for temaer som skaper ro og frihet. Fredsballen er en global pris. Arbeidet må være basert på kjærlighet og sannhet, forklarer Ghairat. 

Organisasjonen har delt ut ballen siden 2005.

– Vi fikk denne ballen første gang på Norway Cup i forbindelse med et arrangement for FNs tusenårsmål. Etter de gode opplevelsene der, gjorde vi dette til en pris. 

Gode krefter
Ghairat sier at det har oppstått noe forvirring om prisen tidligere siden den har gått til så mange. Men det store antallet er nettopp poenget. Det er en symbolsk pris som legger vekt på å fremheve det gode humanitære arbeidet som gjøres av berømte personer over hele verden. Slik vil Fredsduene få fram at det er mange gode krefter som trekker i samme retning.

– Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å dele ut prisen personlig til alle. Dette vil vi rette opp i ved å lage en åpen invitasjon til alle prisvinnere, tidligere og årets, til en stor fredskonferanse vi holder i desember.  

Samarbeid med Kirkens Bymisjon
Ghairat forteller at Fredsduene bruker Batteriet, som er drevet av Kirkens Bymisjon, og som har kontorer flere steder i landet. Batteriet legger til rette for at organisasjoner som jobber mot fattigdom får en stabil drift, blant annet gjennom å stille lokaler og utstyr til disposisjon og tilby kursing.

– Batteriet har blant annet hjulpet oss med “Aksept-respekt-kampanjen”, som vi jobber med å lansere, forteller Ghairat.

Han ønsker å trekke frem det Limar Ahmed Ziyan, Fredsduenes nestleder, sa på deres forrige møte:

Skal verden bli et bedre sted, må vi skape forståelse mellom mennesker og grupper. Det er eneste måten vi kan komme fremover på.  

Den kjente indiske åndelige lederen Sri Sri Ravishankar er høy beskytter for prisen. 

FAKTA:
Fredsduene for ungdom er en ungdomsorganisasjon med base på Furuset i Oslo.

Hvert år deler organisasjonen ut Fredsballen.

Vinnere i år:

FiFA, Tysklands herrelandslag, Angela Merkel, Forente Nasjoner/FN, statsminister Erna Solberg, Abid Q. Raja, H. E Pre. av NATO Jens Stoltenberg, H.E Dr. Abdullah Abdullah, Urban Legend, We Are The World Foundation, Dronning av Norge Sonja Haraldsen, tidligere statsminster av Norge Kjell Magne Bondevik, H.E Dr. Ashraf Ghani Ahmadzai, Goodwill Amb. Usain Bolt, Goodwill Amb. Prince Ahmed Naseem, Goodwill Amb. Mike Tyson, Goodwill Amb. Fedor Iron Emelianenko, Goodwill Amb. John A. Carew, statsminister av India Narendra Damodardas Modi, Goodwill Amb. Magnus Carlsen, Barack Obama, Goodwill Amb. Omer Bhatti, H.E Holiness Mahmood Khan Ahcakzai, tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, Goodwill Amb. Haroon Bacha, tidligere kulturminister Åse Kleveland, Bill Gates, Finansminister Siv Jensen, H.E Khanjan Alaqozai, Goodwill Amb. Nico&Vinz, Haji Maulana Nadir Sarshar, Goodwill amb. Jackie Chan, Kurtlar Vadsi/Necati Sasmaz, Stevie Wonder, Bjørn Eidsvåg, Kenan Imirzalıoğlu og Goodwill Amb. Khalid Salimi