Humor og rasisme

Foto: Arkiv.
Foto: NRK
Rasismedebatten har godt av mindre alvor. Heller den store innvandrerkomedien enn den store innvandrerromanen, skriver kulturredaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell.

Han viser til at man i Norge lever i et multietnisk samfunn, og stereotypier, mistanker om eller faktisk forskjellsbehandling er et element i samfunnet som har fått enormt mye større spillerom. 

– Humor er vanskelig. Det er ikke sikkert at det du synes er morsomt, faller i god jord hos motparten. Særlig overfor de du ikke kjenner. Humor må tilpasses ulike typer arenaer. Det kan forvirre. Det er ikke nødvendigvis noe galt i at du kaller en kompis «neger» eller «pakkis», men du kan ikke si det samme i det offentlige rom. 

– I Norge har ikke det vært noen forutsetning, snarere tvert imot. Komikere har gjort lurt i å holde seg unna, legger Ramnefjell til.

Nye takter
Nå har imidlertid en ny generasjon av unge, norske komikere er nå i ferd med å få fotfeste med vitsing om pakistanere, somaliere, tvangsekteskap, kurdere og nordmenn. 

– Abubakar Hussain (bildet) bruker «nybegynner-spillerommet» til å tøye grenser, for eksempel når han inviterer Yosef Wolde-Mariam fra Madcon til å lage en liste hvor de rangerer de etniske gruppene som er mest og minst verdt i Norge. Komikken ligger i det tankevekkende faktum at de fleste av oss straks gjenkjenner den grumsete logikken i rangeringene.

Les hele kommentaren her.