Kalt fascist – ba folk om å “dra til helvete”

 
Foto: Skjermdump/nationalthatret.no
Slik skal den kontroversielle Ibsenprisvinneren Peter Handke (bildet) ha "takket" et flere hundretalls demonstranter utenfor Nationaltheatret.

Søndag ble Ibsenprisen delt ut til den østerrikske forfatteren og dramatikeren. En halvtime før prisen skulle deles ut hadde flere titalls mennesker samlet seg for å vise sin motstand utenfor Nationaltheatret, skriver Dagbladet.

Handke er kjent for å ha holdt tale i begravelsen til den krigsforbrytertiltalte tidligere serbiske statslederen Slobodan Milosevic. Kritikere mener Handkes tekster om Balkan-krigen kan tolkes som en støtte til serberne, og tildelingen har vakt stor motstand.

Buet ut
Handke rolig kom gående mot Nationaltheatret. Folkemassen som møtte opp buet høylytt og ropte taktfast “fascist” til forfatteren. Handke stoppet opp og ble stående og se på massen, før han fikk utbasunert noen ord på serbisk. 

Ifølge NRK, som har fått tekstet deler av talen i Søndagsrevyen, sa forfatteren følgende, etter han at han hadde sagt noen ord på et annet språk:

– Oversatt betyr det “dra til helvete, der du allerede er”.

– Skam over alle dere som misbruker demokratiet og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene. I demokratiets falske navn, skal Handke ha videre sagt i talen ifølge NRK.

Skandaløs tildeling
William Nygaard, styreleder i Norsk PEN og tidligere forlagssjef i Aschehoug, sa før helga at han mener valget av prisvinner beror på et samlet dårlig skjønn, og kan karakteriseres som en skandale

Talsperson for Bosnia og Hercegovina forbundet i Norge, Edin Kadribegovic, sier til Dagbladet at det var viktig å komme med klar motytring.

– Vi aksepterer ikke at det blir gitt en pris til en person som åpent har støttet ultranasjonalister i både Bosnia og Serbia. Veldig mange har tatt avstand fra Handke på grunn av hans uttalelser og hans politiske syn.