Amerikanere forbinder svarte mennesker med aper

Jennifer Eberhardt ved Stanford-universitetet har studert stereotype forestillinger vi ubevisst bærer med oss
Foto: Skjermdump/Mac Arthur Foundation
Uansett hvor opptatt vi er av å være fordomsfrie, klistrer de fleste av oss automatisk merkelapper på mennesker etter hvilken hudfarge de har. Det viser ny studie. 

Svart er dårlig. Hvitt er bra. Slik assosierer svært mange amerikanere, ifølge forsker Jennifer Eberhardt. Hun vant nylig den prestisjetunge MacArthur-prisen for sitt arbeid med ubevisste stereotypier.  

Eberhardt, som er førstamanuensis ved Standford-universitetet, viser hvordan rasistiske oppfatninger vi ikke er klar over at vi bærer med oss, påvirker hvilke avgjørelser vi tar. Det gjelder høyt opp i amerikanske samfunnsinstitusjoner, ikke minst rettssystemet, ifølge hennes forskning. 

– De fleste vet at afroamerikanere forbindes med kriminalitet og at det finnes en stereotypisk oppfatning av dem som kriminelle, sier Eberhardt til LA Times, som har intervjuet henne i forbindelse med at hun fikk Mac Arthur-prisen. – Mitt arbeid fokuserer på hvordan denne assosieringen kan påvirke oss på overraskende måter, fortsetter hun. 

Forbindes med aper
Kommentator i Forbes Magazine Todd Essig, som selv er klinisk psykolog, har sett nærmere på fenomenet og gått gjennom annen forskning som bekrefter Eberhardts funn. Hans oppsummering er oppsiktsvekkende: 

  • Hvite søkere foretrekkes foran svarte når kvalifikasjonene er like
  • Hvite tilkaller hjelp i 75 prosent av tilfellene hvis de ser en skadet hvit person på gata, mot 40 prosent hvis den hjelpetrengende er svart
  • Svarte som er kjent skyldig i å ha drept en hvit person får dødsstraff dobbelt så ofte hvis gjerningspersonene ses på stereotypisk svarte av juryen/dommerne (Eberhardt)
  • Svarte assosieres med aper (!)

Det sistnevnte funnet er også gjort av Eberhardt og ble offentliggjort allerede i 2010. Den gang kommenterte hun det slik:

– Denne assosiasjonen er dehumaniserende, fører til at folk går god for vold mot afroamerikanere og er forbundet med en høyere sannsynlighet for dødsstraff mot afroamerikanere enn mot europeisk-ættede amerikanere.  

Essig forklarer at Eberhardt brukte metoder med subliminal eksponering (det vil si at man vises bilder som flyr forbi så fort at man ikke bevisst oppfatter dem) for å undersøke sine hypoteser om at vi bærer med oss fordommer.