– Jeg er den jeg er. Ikke noe annet kan definere meg som menneske

Soul-musiker for et mangfoldig Israel

Etiopisk-jøden som nådde stjernehimmelen i israelsk underholdning: Ester Rada.
Foto: Kari Bye
Hennes foreldre kom som tilbakevendende jøder fra Etiopia, og levde et religiøst liv. Så oppdaget Israels ubestridte ethio-souldronning Ester Rada musikken, og livet ble aldri det samme.

– Ved første øyekast er jeg kvinne, svart, og etiopisk jøde. Noen ser på meg som “jazzmusikeren”, men til syvende og sist er jeg den jeg er. Ikke noe annet kan definere meg som menneske, sier Rada lavmælt, men selvsikkert.

Nylig besøkte hun Norge i forbindelse med Oslo Jazzfestival.  

Rada ble født i Jerusalem i 1985. Foreldrene hennes, etiopiske jøder, kom til landet året før gjennom landets returlov, som slår fast at enhver utlending med jødisk herkomst kan få lov til å flytte til Israel. 

Jeg håper helt klart at Israel vil være blandet i fremtiden, et hjem for mange ulike folkeslag.

Hennes tidligste barneår var preget av møtet mellom to kulturer kombinert med en strengt jødisk oppvekst.

– Hjemme var musikken og språket etiopisk. Selv ble jeg tidlig tospråklig. Foreldre mine var sterkt praktiserende. Så endret ting seg ved elleveårsalderen da familien flyttet fra Jerusalem til Netanya. Flytting førte til at de etter hvert gikk over til å bli sekulære jøder. Vi fikk radio og TV, og jeg ble ivrig MTV-titter. Jeg husker da jeg oppdaget hip-hop, jazz og soul, og at det opplevdes som en helt annen verden enn det jeg var vant til.

Likte alltid å synge
Siden hun var veldig ung har Rada, som Utrop møter i Oslo i forbindelse med Oslo Jazzfestival, likt å synge. Tidlig i tenårene ble hun med i et lokalt kor i Netanya.

– Jeg tenker at det var der jeg fikk det avgjørende “pushet”, forteller hun.

Siden den gang har fremgangen kommet, sakte men sikkert. Rada har nylig spilt på Glastonbury Festival og varmet opp for Alicia Keys i Tel Aviv. Hennes musikkvideo Life Happens har også blitt sendt på fransk og israelsk MTV. Men når det gjaldt utgivelser, har det tatt lengre tid.

– Jeg gruet meg egentlig til den dagen jeg skulle gi ut noe, fordi jeg foretrekker å være konsertartist. Men når det først ble gitt ut, syntes jeg at Life Happens gikk godt over forventet.

Gjengir den svarte musikken
– Hvordan har etiopisk-israelerne reagert på din suksess som sekulær musiker?

– Vel, det har skjedd store endringer blant etiopiske jøder de siste årene. Flertallet som kom hit var strengt praktiserende, men veldig mange har gjort som min familie og bosatt seg i mer sekulære områder. Sekulariseringen har for mange vært nøkkelen til å bli integrert i det israelske storsamfunnet. Så flesteparten av etiopisk-israelerne har gitt meg gode tilbakemeldinger.

Når Rada spiller jazz, er hun likevel bevisst på sine røtter.

– Opprinnelig jazz har mye etiopisk og øst-afrikansk i seg, særlig i rytmene. Jeg ser ikke på meg selv som en nyskaper, men heller som en som viderefører denne tradisjonen, og som kanskje gir den et eget moderne og personlig uttrykk.

– Et land av utlendinger
– Hvordan har det vært for deg som datter av etiopiere å få en fot innenfor det israelske kulturlivet?

– Israel er faktisk et land av nyankomne, utlendinger og innflyttere. Siden landet består av jøder fra alle verdenshjørner, er det ofte vanskelig å definere hva en “israeler” virkelig er. 

Rada kaller Israel et “lite og eklektisk land”.

– I mitt ensemble finnes det folk med opprinnelse fra Egypt, Jemen, Marokko, Polen. Kulturlivet er variert, selv om landet er geografisk veldig lite. Jeg håper helt klart at Israel  vil være blandeti fremtiden, et hjem for mange ulike folkeslag, sier hun.

FAKTA:

Ester Rada (29)
Etiopisk-israelsk jazzmusiker
Ga nylig ut sitt første album, “Ester Rada”, til gode kritikker
Singelen “Life Happens” har vært spilt på MTV i Frankrike, Øst-Europa, Israel, samt på den britiske musikkanalen VH1 UK