Vokalshow i særklasse

Fikk hjelp fra øst: Dirigent Asli Øzbilen og resten av det norsk-tyrkiske koret Alaturka takker gutta fra Vokaliz for hjelp både på og utenfor scenen. – De var med på øvingene og hjalp oss med å arrangere flere av låtene vi framførte, sier hun. Her med Vokalizgutta, Tolga Gülen (tv) og Cengiz Ünal
Foto: Kristian Fabrizio Mendoza
Fulle hus og vill jubel var det duket for da sanggruppene Vokaliz og Alaturka vartet opp med et vokalshow av det sjeldne på Oslo konserthus lørdag kveld.
0Shares

Vokale instrumentimitasjoner, tyrkiske slagere og en egen versjon av Per Spelleman var noen av rettene på menyen.

– Dette er første gangen vi synger utenfor Tyrkia, og det har gått over all forventning. Publikum ga oss så mye kjærlighet. Dessuten var det også utrolig gøy å opptre med så mange vakre kvinner. Det gjorde hele opplevelsen nesten magisk, forteller tenorsanger Gökçer Alp til Utrop etter endt konsert.

Sammen med fire andre bandmedlemmer utgjør de gruppa Vokaliz. En sanggruppe fra Istanbul som lever av å levere sangshow utenom det vanlige. Ikke bare synger de sanger i forskjellig sjangre. Vokalgruppa imiterer lyder fra instrumenter. De vartet opp med sang fra mange sjangre og en del instrumentimitasjoner.

Pikante dansemoves til publikums glede: Jentene hylte da gutta vartet opp med koreografi under konserten. Hva de gjør akkurat her vites ikke, men vi kan trygt si at de fikk god respons.
Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

– Vi er henrykt over å være i Norge og få opptre med Alaturka, og kommer gjerne tilbake hvis muligheten byr seg, forteller bandet henrykt.

Dramatikk og humor: Vokaliz ga alt for å gi sitt publikum et forrykende show. Her er gutta i full vigør mens de synger en av sine mange sanger.
Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

Eneste tyrkiske koret i Norge
Imidlertid var det ikke bare en spesiell dag for sanggruppen fra Istanbul. For gruppen Vokaliz delte scene, med er Norges eneste gruppe som synger på tyrskisk, Alaturka.

Etter en pangstart hvor Vokaliz og Alaturka sang sammen var det guttas tur til å synge til jentene.
Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

Gruppen, som består av 23 kvinner med bakgrunn fra Tyrkia, har opptrådd flere steder før, men aldri på en scene som Oslo konserthus.

Publikumsfrieri: Det skortet ikke på kjærlighet da begge vokalgruppene entret scenen lørdag kveld. Her frir Vokaliz til publikummet.
Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

– Alaturka består av sangerinner som gjør dette her på fritiden. Det er inspirerende å se lidenskapen deres, smiler dirigent Asli Øzbilen. Hun er glad for at sangkoret fikk dele scene med Vokaliz, og tror kveldens show vil inspirere damene i fremtiden.

Bergtok publikum: De lo, sang med og klappet febrilskt under hele konserten. Vokaliz og Alaturka fikk hele salen med seg med sin sceneglede og sangtalent. Spesielt var det deres versjon av Per Spelman som fikk veldig positiv respons blant publikum.
Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

– Vi ville vise dem hvor høyt de kan nå ved å synge med Vokaliz. Dette kan gi inspirasjon og få dem til å sikte enda høyere i fremtiden. For det finnes ingen grenser for hvor langt de kan nå, forteller hun.

Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

Vil inspirere andre innvandrerkvinner
For flere av kvinnenne hadde denne konserten også et viktig budskap å gi. Nemlig at innvandrerkvinner også er synlige i kulturlivet.

Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

– Med denne konserten vil vi vise det norske folk at kvinner, uansett bakgrunn deltar i samfunnet. Innvandrerkvinner er ikke passive uten mulighet til å være en del av storsamfunnet, sier korsanger og bystyremedlem i kultur og utdanningskomiteen, Gülay Kutal (SV) til Utrop. 

Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

Hun håper konserten og vokalgruppens synlighet kan være med på å inspirere andre innvandrerkvinner i fremtiden.

Majestetisk: Synet av begge vokalgruppene på en fullsatt sal var rett og slett vakkert.
Foto : Kristian Fabrizio Mendoza

– Jeg tror Alaturka med dette kan vise andre minoritetskvinner at det er mulig å delta i kulturlivet også, og håper at vårt buskap når andre innvandrergrupper, sier hun.

Vil vise at innvandrerkvinner også deltar: –Alaturka består ikke bare av sangere med innvandrerbakgrunn, vi vil også vise at minoritetskvinner også kan være synlige i kulturlivet, sier Gülay Kutal til Utrop.
Foto : Pressefoto