Vil ha nye nordmenn ut i det fri

En hel mottaksklasse fra Haugerud fikk oppleve å overnatte i vinterlige omgivelser på Botanisk hage på Tøyen.
Foto: Steinar Saghaug
Vinteren innbyr til tur og naturopplevelser. Friluftsrådet markerte åpningen av Friluftslivets år 2015 med å invitere en hel mottaksklasse på overnatting ute i vinterkulden i Botanisk hage på Tøyen.

– Overnattingen i Botanisk hage var et svar på den nasjonale utfordringen om en natt i friluft, for å starte året, sier Ingvild Kavli, prosjektleder Oslo og Omland Friluftsråd (OOF). I tillegg ønsker OOF å synliggjøre den nasjonale satsingen på Friluftsskole, som er et ferietilbud for barn og unge med formål om å gi positive friluftsopplevelser og læring om natur og friluftsliv.

– Hvordan var natten i Botanisk hage?

Her skreller noen av elevene fra mottaksklassen poteter.
Foto : Steinar Saghaug
– Entusiastiske elever og lærere ved Haugerud mottaksklasse var med på ulike aktiviteter, satte opp lavvo og lagde mat på bål. Stemningen gjennom natten var god, og som forventet var det mye spenning og adrenalin som holdt elevene våkne helt fram til halv tre, før det ble stille og alle sov godt i soveposene sine. Hagesjef Axel Poulsen har også kommet med svært positive tilbakemeldinger om interesserte elever, som ble vist rundt og lærte om ulike planter i Botanisk hage.

– Er det meningen fra Friluftsrådet å satse mer på å inkludere flerkulturelle som gruppe i løpet av Friluftsåret 2015?

– Til daglig jobber OOF med å introdusere personer med innvandrerbakgrunn for ulike friluftsaktiviteter gjennom året, både for mottaksklasser og voksenopplæringsklasser. I OOF har dette vært et fokusområde i mange år allerede, og vil selvfølgelig være sentralt i vårt arbeid også i Frilfutslivets år. 

– Har dere noen konkrete målsetninger på hvordan dette skal gjøres?

– Vi inviterer mottaksklasser og voksenopplæringsklasser til friluftsdager sammen med oss, der vi introduserer typiske friluftsaktiviteter gjennom årstidene. Dette er en god anledning for elevene til å få grunnleggende erfaringer med friluftsaktiviteter.

– Hvilke behov har de som er nye i Norge når det gjelder friluftsliv? 

– I mange land er det ikke tradisjon for aktiviteter uten nytteformål. De har behov for å få vite hvilke aktiviteter man kan drive med, sommer og vinterstid. Mange vet ikke at de har lov til å bevege seg fritt i naturen i Norge, gjennom allemannsretten, eller at det er trygt å oppholde seg der.

– Mangel på utstyr og kunnskap om riktig bruk og bekledning er også en utfordring. Opplevelsen av å mestre ulike aktiviteter i naturen. Helseeffektene og trivselen som følger med, er også noe som må erfares i praksis.