Satireblad på utstilling

Foto: Illustrasjon.
Foto: Wikimedia Commons
– Om ikke et universitetsbibliotek skal forsvare ytringsfriheten, hvem skal så gjøre det? Å få satt opp en slik utstilling så raskt etter angrepet på satirebladet Charlie Hebdo har derfor vært svært viktig, sier Jose Maria Izquierdo, førstebibliotekar og fagreferent i romanske språk ved Universitetsbiblioteket, til Uniforum.

Izquierdo tok selv initiativet til utstillingen. Universitetsbiblioteket (bildet) hadde klar en utstilling av satirebladet Charlie Hebdo allerede dagen etter attentatet som krevde 12 menneskeliv, som vil stå ut uken.

For han er det også en annen klar tanke bak utstillingen.

– Ved siden av de utvalgte utgavene av Charlie Hebdo har vi også stilt ut karikaturer av den franske tegneren Honoré Daumier frå 1800-talet. I disse gjør han først narr av politikerne, og deretter viser han hvor langt ytringsfriheten strekker seg i Frankrike ved å vise en som er beskyldt og som har fått munnbind. 

– Han kan altså ikke bruke ytringsfriheten til å forsvare seg. Selv ble Daumier satt i fengsel i seks måneder fordi kong Ludvig Filip ikke likte at han alltid ble tegnet med et pæreformet ansikt. Slik viser vi at Charlie Hebdo tilhører ein lang, historisk tradisjon i Frankrike for å henge ut makten og maktpersonar, understreker han overfor Uniforum.

Vitamininnsprøyting i et diktatur
Izquierdo vokste selv opp i Francos diktatur i Spania.

– I bokhandlerne var det på den tiden en hovudavdeling med godkjente bøker og tidsskrifter, Samtidig kunne enkelte av oss gå inn i et bakrom, og kjøpe blant annet Charlie Hebdo. I 1971 hadde magasinet også en karikatur av Spanias diktator Francisco Franco. For oss var det en vitamininnsprøyting å kunne lese bladene og le av karikaturane mens vi levde i eit beinhardt diktatur, minnes Izquierdo.