Eleganse, utstråling og engasjement

 
Foto: Kari Bye
Når du vil vinne Miss Universe, er det bare noen av egenskapene du må ha, forteller Sonia Singh (23) fra Karlsrud i Oslo.
0Shares

– Jeg deltok i Miss India Worldwide i fjor. Opplegget var intenst. Finalen foregikk i Dubai, og vi jentene fikk massevis av oppdrag og oppgaver. Flere netter sov vi bare tre timer og måtte dekke over de mørke ringene under øynene med sminke. Men det var absolutt verdt det! Veldig morsomt og lærerikt, sier Sonia Singh om oppholdet i gulflandet sommeren 2014.

Hun gikk ikke helt til topps i konkurransen – den æren fikk Monica Gill fra USA. Men Singh utmerket seg ved å vinne «Miss Catwalk».

– På catwalken handler alt om utstråling. Den elegante måten man går på som modell, kan læres. Men utstråling er nok til en viss grad noe man enten har eller ikke har, smiler hun.

Kandidatene til Miss Universe må jobbe hardt for å tilegne seg de rette kunnskapene og ferdighetene.

Fotball og foto

Miss Universe-konkurransen handler om mye mer enn bare utseende, mener deltaker Sonia Singh (23).
Foto : Kari Bye
Singh er vokst opp på Karlsrud i Oslo, ikke langt fra Ekebergsletta, der Norway Cup spilles hvert år i august. Som barn drev hun med fotball selv, men hun viste også tidlig interesse for å opptre og stå foran kamera. Hun fikk sitt første oppdrag som modell allerede som tenåring i en reklame for pakistanske klær.

– Designeren som hyret meg, var i ferd med å etablere seg og jeg fikk jobben gjennom kontakter, forteller hun.

Senere har hun vært modell for blader og makeupartister i London. I løpet av studietiden i den britiske hovedstaden deltok hun også i diverse veldedighetsarrangementer som modell og danser. Da hun var ferdig med sin bachelor i psykologi, vendte hun tilbake til Norge. Nå satser hun for fullt på å bli den som skal representere Norge i den internasjonale Miss Universe-finalen.

Samler poeng
Det krever mye å delta i Miss Universe, forteller Singh.

– Kandidatene må jobbe hardt for å tilegne seg de rette kunnskapene og ferdighetene. Vi blir blant annet målt på hvor mye vi blogger, hvor mange aktiviteter og arrangementer vi deltar på osv. Hvor mange poeng du har klart å samle teller med når dommerne skal kåre den vinneren i den norske finalen i sommer.

– Poeng?

– Ja, Miss Universe har et poengsystem for kandidatene, og du får flere poeng jo mer du gjør og er med på. Jentene forplikter seg til å fremstå som gode forbilder og representere Miss Universe på en positiv måte utad, forklarer hun.

Ikke bare utseende
– Hvorfor er det så stor stas å bli kåret til «universets vakreste»?

– Mange tror at denne konkurransen bare handler om utseende. Det er nokså langt fra sannheten. Hvem du er som person, har mye å si. Vinneren i år, som tidligere år, kommer til å være en sterk person; en intelligent, reflektert kvinne som er opptatt av å bidra positivt i verden. Kvinner som deltar i Miss Universe, er ambisiøse og selvstendige, sier hun bestemt.

Det er viktig for kandidatene å vise at de er gode mennesker og engasjerer seg i samfunnet, forteller Singh. Selv ser hun ikke noen motsetning mellom det å være ambisiøs og det å tenke på andre.

For mangfold

Stil og holdning er viktig for en modell, sier Sonia Singh, som satser på å bli en av finalistene i Miss Universe.
Foto : Ketil Sætnan
– Når jeg langt i konkurransen, vil det bety at jeg kan inspirere andre til å stå på, jobbe hardt, være strukturerte og systematiske. Selv jobber jeg med konkurransen hver dag, jeg tar notater for meg selv, legger planer, prøver å få gjennomført flest mulig aktiviteter. Det er en god følelse å jobbe hardt for noe. Jo mer man får til, jo mer mer motivert blir man.

– Hvilke samfunnsproblemer engasjerer deg personlig?

– Jeg er veldig opptatt av likestilling, likeverd og samhold. Jeg ønsker å jobbe mot rasisme. Derfor går tragedier som det som skjedde i København nå nylig veldig inn på meg. Mange har blitt negative til muslimer i det siste på grunn av terror og ekstremisme. Det er veldig trist. Vi må passe oss for å dømme alle muslimer på grunn av det et fåtall ekstreme mennesker gjør. Vi må klare å se individet, og ikke være opptatt av bakgrunn. Alle skal kunne føle seg inkludert i det norske samfunnet, uavhengig av religion og nasjonal opprinnelse, sier hun.

Fakta om Sonia Singh:

  • 23 år gammel
  • Vokst opp på Karlsrud i Oslo
  • Bachelorgrad i psykologi fra London
  • Jobber som pleieassistent ved siden av forberedelsene til Miss Universe 2015