Festivalen for Irland- og kulturinteresserte

Bloomsdayfestivalen; en hel uke med kultur og litteratur i fokus.
Foto: Tourism Ireland
Gjennom en hel uke i juni blir Dublin samlingssted for hele verdens litteraturinteresserte når byen feirer sine to mest kjente forfattere, James Joyce og William Butler "W.B" Yeats.
0Shares

Hvert år feires Bloomsday i Irlands hovedstad 16. juni. Dagen er oppkalt etter Leopold Bloom, hovedpersonen i James Joyces berømte roman Ulysses.  

Bloomsday-festlighetene i Dublin omfatter alt fra, høytopplesninger, “pub crawls”, sykkelturer, skuespill, konserter, utstillinger og mengder av andre kulturelle høydepunkter. Byens litteraturarv kan for så vidt oppleves og utforskes året rundt ved å delt på den daglige ‘litterære pub-til-pub-runden’, men i uken rundt Bloomsday tar det av. Selve ruten krysser tilfeldigvis elven Liffey via James Joyce-broen.

Og apropos puber; romanfiguren Bloom sa i boken at det ville være «som en god rebus å krysse Dublin uten å passere en pub». 

Gå i romanfigurenes fotspor
James Joyce-fans, også kjent som ’Joyceanere’, fra hele verden feirer Bloomsday hvert år. Vil du gå tilbake i tid og fordype deg i romanverdenen til Joyce og Yeats kan du i Dublin besøke Sweny’s Pharmacy, hvor du kan høre en høytlesning av Ulysses og kjøpe et stykke sitronduftende såpe.

Og Davy Byrne’s Pub serverer fortsatt sin berømte gorgonzolasandwich sammen med et glass bordeauxvin. Akkurat som da romanfiguren Bloom gjennomgikk sin odyssé i Dublin i 1904.

Feirer irsk litteraturs “to store”: James Joyce (t.v) og Willam Butler Yeats.
Foto : Fotokollasje/Samtidsfotografier/Alex Ehrenzweig/Alice Boughton

Viktig litteraturarv
James Joyce (1182-1941) og W.B. Yeats (1865-1939) er uten tvil blant de viktigste og mest gjenkjennelige skikkelsene i britisk litteratur fra det tjuende århundret, hvor begge kom fra Irland. Selv om de var samtidsforfattere representerer de svært forskjellige deler av det kulturelle, religiøse og politiske landskapet fra sin tid, og de hadde på hver sin måte viktige roller i irsk litteraturhistorie.

Yeats hadde en anglo-irsk bakgrunn forankret i protestantismen og var dedikert til ideen om den irske nasjonen, mens Joyce tilhørte fra den nye og selvsikre generasjonen av middelklassekatolikker og endte med å avvise nasjonalistisk politikk til fordel for jakten på kunstnerisk frigjøring og uavhengighet. 

Men til tross for intellektuelle og kulturelle ulikheter hadde Joyce og Yeats et forhold basert på gjensidig respekt og beundring, og begge feires altså grundig i Irland gjennom en hel uke i juni.

(Kilde: Tourism Ireland)