Rashidi med ny helsebok for barn

Lege og forfatter Kaveh Rashidi vil i sin nyeste bok formidle om menneskekroppen til barn.
Foto: Gitte Paulsbo
Tidligere i mars ga lege, forfatter og foredragsholder Kaveh Rashidi ut sin første sakprosabok for barn.

Utgivelsen heter Hvorfor vokser det ikke hår på tunga? og 52 andre ting du lurer på om kroppen.

I boken besvarer Rashidi barnas små og store spørsmål om kroppen. For hvordan virker ørene våre? Hvorfor dør gamle folk? Og kan leger egentlig fikse alle som er syke?

Rashidi er lege, skribent og foredragsholder. I tillegg er han fast spaltist i Aftenposten og fast skribent i Tidsskrift for Den norske legeforening, der han skriver i spalten Legelivet.

Idéen om å formidle om hvor fantastisk menneskekroppen er til barn har Rashidi hatt i mange år, sier han til Utrop.

– Spørsmålet har vært hvordan jeg skal få til en bok som både barn og foreldre vil elske. Så har jeg de siste årene lært mer og mer om hvor smarte barn egentlig er, hvor mye de forstår og lurer på. Derfor ville jeg ha en bok som er lagd på barnas premisser. Ved å svare på barnas spennende, rare og smarte spørsmål tror jeg at vi får masse moro og vitenskap i ett.

– Hvorfor valgte forlaget helse som tema?
– Helse er jo mitt felt, det er det jeg kan. Å skrive om noe annet ville vært unaturlig.

Svar på utfordrende spørsmål

Forfatteren sier det givende og utfordrende med å lage boken var å finne svar på de virkelig vanskelige spørsmålene.
– Ganske ofte stiller barna spørsmål som jeg rett og slett måtte gjøre mye research på rent faglig, andre ganger er det filosofiske og etiske spørsmål som krever mye jobb for å finne noen få setninger som er presise og gir mening.

Viktig målgruppe for helseinformasjon

Å kunne tilpasse språket til målgruppen er en stadig utfordring, sier forfatteren.

– Hvert ord, hver setning og hver forklaring må tilpasses aldersgruppen.

– Hvor viktig anser du at man har helseopplysning overfor barn og unge?
– Jeg tror ikke det er noen gruppe som er viktigere. Vi voksne har jo våre meninger om ting, og det er vanskelig å endre måten vi tenker på. Men hvis man tidlig får god kunnskap, da kan man utrette en forskjell for livene til barna i mange år.

Spent på reaksjoner

Om boken er ment å være en læringsverktøy, svarer han:
– Utgivelsen har mange måter den kan bli brukt på. Det kan være et læringsverktøy, men det kan også være en hyggelig stund med barna bare for å hygge og kose seg sammen – som man bør gjøre rundt en god bok.
– Hva slags mottakelse forventer du å få?
Ingen anelse! Det er alltid spennende å se hvordan folk reagerer. Det er jo en tidvis brutalt ærlig bok, antakeligvis litt mer utfordrende enn den gjennomsnittlige barnebok hva angår tematikk og den veldig realistiske måten å formidle sannheten på. Så vi får se, jeg håper jo først og fremst at mange barnefamilier har glede av den, avrunder han.