Storprofiler får Fredsdueprisen

 
Foto: Claudio Castello
Verdens beste fotballspiller, og en goodwill-ambassadør skal belønnes med Fredsduenes fredspriskåring.

Leder i Fredsduene, Surgol Ghairat (til venstre på bildet) som selv en gang kom til Norge som krigsflyktning fra Afghanistan, har i flere år utdelt sin alternative fredspris.

– Vi er milliarder av mennesker på verdensbasis som er med på denne fredsdugnaden, og for å gjøre verden til et bedre sted. Som Hans hellighet Sri Sri Ravi Shankar pleier å si: “We are a One World Family”. Fred er et bestemt slagord, som gjør seg utslag i både handling, drøm, visjon og profeti, sier han videre.

Store navn i sikte
Utdelingen kommer til å skje neste vår. Organisasjonen hans samarbeider blant annet med Norsk Folkehjelp, Kirkens Bymisjon og EMI (Enhet for mangfold og integrering). Blant årets mottakere kan vi skimte store navn.

– I styret vårt har vi valgt ut legenden Cristiano Ronaldo, verdens nå kanskje beste fotballspiller, ikonet Connor Mc Gregor, Clinton Foundation, artisten, kulturambassadøren og danseren Omer Bhatti, rapperen Bezhan Zafarmal, for sin innsats for fred i Tyskland og Afghanistan og forretningskvinnen Gunhild Stordalen. Vi inviterer hele verden til å bevitne denne kåringen. Vi ønsker alle nominerte og vinnere lykke til.

 
Foto : Eras Festival

Fotball-engelen
Europamesteren og Champions League-mesteren Cristiano Ronaldo beskriver Ghairat som en engel på og utenfor banen.

– For verdensfotballen er det lenge siden man har hatt en like karismatisk fotballspiller. Men han er ikke bare karismatisk, men også solidarisk. Han snakker og handler fra hjertet, og har hjulpet mange barn gjennom sin stiftelse ut av fattigdom og en håpløs tilværelse. Alle fotballspillere har enorm påvirkningskraft og et potensiale til å bli ambassadører for de gode verdiene. Her har Cristiano Ronaldo utmerket seg. Jeg har troen på “The Ronaldo legacy”, et fredskontrakt for hele menneskeheten.

Belønner de som stopper volden
Også afghanske Massoud Foundation, oppkalt etter den afgahnske frihetskjempen Ahmad Shah Massoud, som ble drept i 2001 av Taliban, og et mer hjemlig navn i daglig leder i Ungdom Mot Vold (UMV), Farid Bouras, skal belønnes.

– Vi må belønne veiviserne blant oss, de som står opp mot vold og undertrykkelse med fredelige midler. Når det gjelder Massoud Foundation så står de for å fremme positive verdier i et krigsherjet land, for å skape et bedre og fredeligere samfunn. Farid Bouras har i årevis vært en uvurderlig mentor for unge i Norge, og for å gi dem et bedre liv. Han har vært en stor inspirasjon og endringsagent for de mange som han har klart å redde fra skråplanet.

Får struktur
I flere år har Fredsduene vært et frivillig foretak. Nå endres dette, og norsk-afghanske Ghairat har store fremtidsplaner.

– Vi skal bli en stiftelse, og få formell økonomisk og organisatorisk struktur. Uten initiativ kommer ikke det ikke noe videre engasjement. Vi tenker å samarbeide med mange ulike aktører, blant annet stiftelser og NGOer. Vi skal også ha en samling under Eras-festivalen i 2017.

Ghairat avrunder samtalen våren med litt diktning:

“Ha en drøm for deg selv, og en for verden”

“Vi er så lave at på grunn av kjærligheten hennes så kan vi ta på himmelen (tilegnet Clinton Foundation)”

“Kjære Gunhild Stordalen tenker med hjertet og snakker fra kjærligheten i det fantastiske hun driver med for verden”

“Kjærligheten deres er raskere enn lyset”
“Mesteren min druknet i dette heftige lyset”
“For Gud, den Barmhjertige og Nåderike elsker ham”
“For han er mirakelet og det sanne beviset, for mirakelbarna kaller han for paradiset (tilegnet Farid Bouras)”

“Legenden Connor McGregor har slått alle rekorder, til og med legenden Muhammed Ali savner ham i paradiset, for han er en ambassadør for sporten som det guddommelige lyset”

“Goals we set are goals we get, only together and forever” (tilegnet Bezhan Zafarmal)

 
Foto : Eras Festival

FAKTA

Om IAHV

International Association for Human Values, grunnlagt i 1997 av Hans Hellighet Sri Sri Ravi Shankar som en global plattform for humanitære og katastrofehjelpsinitiativer over hele verden.

IAHV er en del av ECOSOC, FNs økonomiske og sosiale råd, og som organisasjon jobber med stress- og voldshåndtering. I tillegg jobber man for menneskelige og universelle verdier som likestilling, miljø og menneskerettigheter.