Vant Brageprisen

Malgorzata Piotrkowska
Foto: Bilge Öner
Norsk-polske Malgorzata Piotrowska (bildet) ble sammen med sin medforfatter Gudny Ingebjørg Hagen belønnet for sin bok om religiøse og kulturelle ritualer og feiringer.
0Shares

Utdelingen av prisen skjedde onsdag denne uken under en festforestilling i Dansens hus. Hagen og Piotrowska vant i klassen “Sakprosa for barn og unge” med boken Fest og feiring.

Boken beskrives av juryen som et stort og gjennomarbeidet verk som løfter fram rikdommen i det kulturelle mangfoldet.

Å fortelle om de store verdensreligionene med de største feiringene som inngangsportal er både klokt og praktisk med tanke på hverdagen i barnehager og skoler. De fem bindene er viet hver sin religion, med hver sin familie, hver sin hovedperson. De enkle historiene som faktastoffet er vevet inn i, er nøkterne, men inneholder også spenningsmomenter som er ypperlig tilpasset til de eldste barnehagebarna og de yngste skolebarna.

– Utfoldet seg på god måte
Videre heter det i jurybegrunnelsen: 

– Illustratør Piotrowska har utfoldet seg med varme farger, glade streker og komposisjoner som gjør at leseren stadig oppdager noe nytt. Bøkene fremstår estetisk som vakre overflødighetshorn med et vell av informative detaljer. Verket støtter opp om integreringsarbeid i praksis, uten at det presses på leseren. Dette kunstneriske og pedagogiske verket nframstår som et resultat av et særdeles fruktbart samarbeid mellom tekstforfatter og illustratør.

– I himmelsk rus
Til utrop.no sier den norsk-polske illustratøren at både hun og sin medforfatter fortsatt kan ikke tro at de vant prisen i sin klasse.

– Fantatisk følelse. Jeg er fortsatt i en tilstand av himmelsk rus og godartet sjokk. Jeg forventet ikke at vi to skulle gå hele veien og ta prisen.

Malgrozata er glad for prisen, men blir enda gladere hvis boken får et langt liv.

– Jeg tenker at dette er viktigere enn å vinne en pris, selv om det også et gjevt. Formålet er jo at barn og unge skal lære av boken, og lære av historiene som er skrevet i denne.

Viktig tema
Når barn og unge lærer “den andre” å kjenne, så er det en viktig lærdom å ta med seg videre i livet, påpeker hun.

– Ved at vi fikk Brageprisen så gir man et viktig signal om at kultur og religion, og tilnærmingen mellom disse, er noe man tar på alvor. Gudny og jeg har alltid sett på dette som et svært viktig stykke arbeide. At vi nå får en pris er en bonus, men det et vin begge svært glade for, uansett.

Sammenlagtliste over vinnerne av Brageprisen 2016

Skjønnlitteratur

Tittel: Vær snill med dyrene.
Forfatter: Monica Isakstuen.
Forlag: Tiden Norsk Forlag.

Barne- og ungdomsbøker

Tittel: Ungdomsskolen.
Forfatter: Anders N. Kvammen.
Forlag: No Comprendo Press.

Sakprosa

Tittel: To søstre.
Forfatter: Åsne Seierstad.
Forlag: Kagge Forlag.

Sakprosa for barn og unge (åpen klasse)

Tittel: Fest og feiring.
Forfatter: Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska (illustrasjon).
Forlag: Cappelen Damm.

Hedersprisen 2016

Elisabeth Aasen – fagbokforfatter og oversetter, som også har vist seg som en sterk formidler av andres litteratur.