Trosser IS og tar del i pilgrimreise

 
Foto: Larry E. Johns/www.dodmedia.osd.mi
Steder i nærheten av Karbala i Irak er blitt angrepet av terrorgruppens selvmordsbombere. Likevel tar shia-muslimer ferden til den hellige byen i forbindelse med shia-tradisjonen Arba'een.

I markeringen av Arba'een – et sørgerituale for martyren Husayn ibn Ali, barnebarnet til profeten Mohammed – har millioner av shiamuslimer reist til byen Karbala i Irak, skriver The Independent.

Pilgrimene vandrer til byen for å markere slutten på en 40-dagers sørgeperiode etter høytiden Ashura. Store menneskemengder reiser til stedet der Husayn ibn Ali og hans halvbror Abbas er begravet.

– Jeg, kona mi og mine tre sønner har gått fra Basra. Dette er tredje gangen. Vi begynte å gå for 13 dager siden og kom frem til Karbala søndag kveld, sier Jaber Kadhem Khalif (40) til Independent.

Nusayyef al-Khattabi, øverste lokale myndighet i Karbala provinsen, forventer mellom 17 og 20 millioner besøkende. Tre millioner er av pilgrimene utlendinger, der majoriteten er iranere som har reist i dagesvis.

Beskytter mot IS
Mange har valgt å reise til fots til tross for at de reiser i nærheten av IS-kontrollerte områder i landet og for at ekstremister jevnlig har utført dødelige angrep på pilgrimene. Sjiamuslimene har blitt erklært som frafalne av IS og er derfor utsatt.

Sikkerheten består av 24 000 soldater og politimenn som skal beskytte pilgrimene fra IS-styrker. Det er fryktet at IS vil slå til mot Bagdad eller Karbala under høytiden Arba'een, skriver Independent.

I forrige uke ble seks mennesker drept av en selvmordsbomber i nærheten av Karbala i et angrep av IS.

Fakta om Arba'een og Asjura:

– Arba'een betyr 40 (førti) og Ashura betyr 10 (ti).
– Markerer høytider i forbindelse med Husayn ibn Ali sin bortgang i 680.
– Høytiden Ashura er til minne om martyren Husayn ibn Alis død, som gikk bort den 10. dagen i månenden muharram. Høytiden Arba'een markerer at det er gått 40 dager etter Ashura.
– Karbala er ansett som en hellig by for sjiamuslimer.