“Hverdagsintegrering” kåret til årets nyord 2016

 
Foto: Jan Tore Egge
Språkrådet og NHH har talt, og utroper et ord fra Erna Solbergs nyttårstale som årets viktigste nyord, melder 24medier.no.

Hvert år kårer Språkrådet (bildet) og Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole (NHH), årets ord. Ordet kan være et nyord eller ord av nyere dato som har preget året.

– Vi hadde hundrevis av kandidater på lista, men det var ikke egentlig et vanskelig valg i år. “Hverdagsintegrering” ble brukt første gang i år allerede 1. januar. Deretter ble det tatt i bruk av mange ettersom flyktninger og integrering var et tilbakevendende tema, sier seniorrådgiver Ole Våge i Språkrådet til NTB.

Kårer statsminister-begrep til årets nyord: “Hverdagsintegrering” ble lansert av statsminister Erna Solberg under hennes nyttårstale 1. januar.
Foto : Flickr/kjetil_r

Listen fra Språkrådet inneholder ytterligere ni ord og fraser som ekspertene mener peker seg ut som betegnende for språkutvikling i 2016.

– Vi har med motsatsen til hverdagsintegrering, parallellsamfunn, som beskriver situasjonen der integrering ikke gjennomføres og en kultur eller etnisitet dominerer et område uten å bli integrert, sier Våge.

Innvandringsdebatten preger
Ett av kriteriene for å velge ut årets ord er at det skal være hyppig brukt i år. Tar man en kjapp titt på topp-10-listen fra Språkrådet så kan man se at samfunnsdebatten, og i sær innvandringsdebatten har lagt sine spor på årets kåring. Her er den endelige listen:

1) hverdagsintegrering/kvardagsintegrering
2) lø
3) postfaktuell
4) fleksitarianer/fleksitarianar
5) parallellsamfunn
6) brexit
7) formidlingsøkonomi
8) pokéstopp, pokéstopp
9) burkini
10) det mørke nettet

(Kilde: Språkrådet, Uniresearch)