Utvandrerhistorie med innvandringsblikk

I høst kommer filmen "Utvandrerne" ut. Handlingen tar for seg nordmenns utvandring til Nord-Amerika.
Foto: paradox.no
Erik Poppes nye film Utvandrerne tar for seg norsk utvandringshistorie med innvandringsrelatert blikk.

Filmen er basert på Vilhelm Mobergs episke bøker, og er et portrett av en stor
historisk hendelse.

Handlingen er lagt til 1800-tallet, hvor et stort antall nordmenn forlot gamlelandet for et bedre liv i USA.

I fortellingen følger vi Kristina, Karl Oskar og deres små barn på deres farlige reise over Atlanterhavet og videre inn i det ville Nord-Amerika.  Utfordringene er enorme, og noen må ofres for at andre kan overleve.
Filmen er regissert av Erik Poppe og manus er skrevet av duoen Anna Bache-Wiig og Siw
Rajendram Eliassen. I hovedrollene finner vi Gustaf Skarsgård og Lisa Carlehed. I øvrige
roller finner vi Sofia Helin, Tove Lo, Stig Henrik Hoff og Fredrik Høyer.

Fra journalistikk til film

Filmregisssør Erik Poppe har holdt på med film siden 1989, regissert åtte spillefilmer, blant annet “Utøya”, og har sin utdannelse fra Dramatiska institutet i Stockholm.
– Jeg ser det samme håpet hos flyktninger og migranter som kommer til dagens Norge, som hos nordmenn som engang reiste til USA, sier filmregissør Erik Poppe.
– Journalistikken var min inngangsport til filmverden. Som reporter dekket jeg konfliktområder. Etterhvert skjønte jeg at jeg ville gjøre noe som ga meg mer kunstnerisk frihet.

1840-tallet og dagens verden

Erik Poppe ble spurt av SF Studios i Sverige om å lage en filmadaptasjon av Mobergs bøker og takket ja til oppgaven

– Da jeg leste romanene var det spesielt historien om Kristina og Karl Oskar som skilte seg ut. Spesielt handler det om kvinners møte med “den nye verden”, som i norsk utvandringshistorie har underkommunisert.

Utvandrerne handler om norsk og nordisk utvandring til Nord-Amerika på 1800-tallet, men regissøren mener historien har paralleller til i dag.

– Selv om det er store forskjeller er det påfallende mange likheter også. Folk i dag vandrer ut for et bedre liv i den rike delen av verden. For norske utvandrere handler turen via Atlanterhavet også om et bedre liv. I Norge sultet mange folk på den tiden, og hadde ikke adgang til land eller andre ressurser. Å komme til Nord-Amerika var et slags håp. Jeg ser det samme håpet hos flyktninger og migranter som kommer til dagens Norge. En gang var det vi som reiste ut. Nå kommer folk hit. Kristina og Karl Oskar ville ha et bedre liv til seg selv og sine, og det kan mange relatere til.

– Utvandrerne som reiste til Nord-Amerika fikk land og ressurser, mens det samme er ikke tilfelle for de som kommer til Norge i dag. legger han til.

Krevende prosjekt

Filmregissøren sier filmen er det mest krevende og utfordrende prosjektet han har
gitt meg i kast med.

– I tre og et halvt år holdt vi på med innspilling og produksjon, midt under en pandemi, med reiserestriksjoner og sosial avstand. På et tidspunkt hvor folk ikke kunne gå på kino, eller hadde adgangsbegrensning. Vi måtte ta en del tekniske grep. Alt dette har vært krevende, og vi er derfor veldig fornøyde med sluttresultatet.

For ham var det mest krevende å adaptere handlingen fra boken.
– Et stort kinopublikum er kjent med Mobergs romaner. Vi kunne ikke gjengi hele handlingen. Men det var viktig for oss å gjøre dette så troverdig som mulig.

Snakket med innvandrerkvinner

For å kunne bygge opp filmens kvinnelige karakterer gjorde Poppe research blant førstegenerasjons innvandrerkvinner i Norge og Sverige.
– For meg var det viktig å høre historiene deres, om deres møte med et nytt land og kultur, slik at jeg kunne relatere dette til Kristina og de andre utvandrerkvinners opplevelser i filmen.
For både ham og skuespillerne har det vært viktig at filmen tar opp utvandring, innvandring og kulturmøter.
– Nettopp fordi handlingen i filmen reflekterer det som skjer i vår samtid. Vi ser dette som et vesentlig del, og ser også at publikummerne empatiserer med historien. Gjennom Kristina og Oskar kan de sette seg i “de andres” situasjon.

Ingen oppfølger

Etter en så grundig og krevende filmprosess ser Poppe seg godt ferdig med Utvandrerne.
– Å lage film tar lang tid, så jeg ser ingen umiddelbar grunn til å tenke på en oppfølger. Jeg tenker at vi har klart å få til en film som løfter frem en god historie, som også maner til ettertanke.
FILMFAKTA:
Tittel: Utvandrerne
Premiere: 2.September 2022
Regissør: Erik Poppe
Hovedroller: Lisa Carlehed, Gustav Skarsgård, Tove Lo
Manusforfatter: Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen
Produsent: Fredrik Wikström Nicastro
Produksjonsselskap: SF Studios
Co-produsent: Paradox Film
Distribusjon: SF Studios