Iram Haq-film til prestisjefylt festival

Iram Haq er nominert til debutantpris.

Haqs nye film Hva er en av 12 filmer som er valgt ut til det prestisjetunge konkurranseprogrammet Platform i Toronto, melder Norsk Filminstitutt i en pressemelding.

Hennes første spillefilm Jeg er din, som også var den norske Oscar-kandidaten for 2013, hadde sin internasjonale premiere ved Toronto internasjonale filmfestival og vant deretter en rekke priser på filmfestivaler over hele verden.

– Stor ære
Festivalens programsjef Cameron Bailey vektlegger sterke regissørstemmer når filmene til programmet blir håndplukket. Regissøren selv mener det er en stor ære.

Foto : Skjermdump/nfi.no

– Jeg gleder meg utrolig mye til å dra tilbake til festivalen hvor jeg også viste min første film og til at Hva vil folk si skal få sitt møte med et internasjonalt publikum, sier Haq til nfi.no.

Filmprodusent Maria Ekerhovd ser dette som en stor mulighet  å bli valgt ut til konkurranseprogrammet i Toronto.

– Det er første gang en norsk film deltar i det programmet og det er en stor anerkjennelse av Iram Haqs regitalent. Vi hadde egentlig planlagt filmen ferdig med premiere i 2018, men når filmen ble plukket ut til dette programmet var det bare å hive seg rundt for å få filmen klar. Derfor har vi også framskyndet den norske kinopremieren til 6. oktober. Vi gleder oss enormt til å vise filmen, både til et internasjonalt publikum og publikum her hjemme, sier Ekerhovd til nfi.no.

Karakter: fremtredende
Stine Helgeland, avdelingsdirektør Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt, kaller Haq for “en av vår tids fremtredende filmskapere”.

– Det er imponerende og svært gledelig at Iram Haqs andre spillefilm er tatt ut til Toronto filmfestivals relativt ferske konkurranseseksjon Platform. Hennes forrige film, Jeg er din, har blitt vist ved flere store, internasjonale filmfestivaler og hun er i ferd med å markere seg som en av vår tids fremtredende norske filmskapere internasjonalt.

Om filmen
Nisha, spilt av nykommer Maria Mozhdah, lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente.

Når faren, spilt av Adil Hussain som blant annet har spilt i Life of Pi, tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to parallelle verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur. Hva vil folk si er et rørende og gripende drama om det komplekse forholdet mellom en far og en datter.