Viser fram Oslos utrolige talenter

Løper Ezinne Okparaebo er et av talentene som er portrettert i prosjektet OXLO Champions
Foto: Henrik Kreilisheim
OXLO champions presenterer portretter av flerkulturell ungdom som har fått til noe utenom det vanlige og har kommet seg opp og fram – mange av dem mot alle odds. Utstillingen åpner 15. september. 

 

Prosjektet har som mål å løfte fram minoritetsungdom som på sine respektive områder har gjort en innsats som fortjener oppmerksomhet. Det handler om identitet, stolthet og om ungdom
som har funnet sin plass i samfunnet.

Norge generelt og Oslo spesielt har etter hvert fått mange innbyggere med ulik etnisk opprinnelse, kultur, religion og ulike identiteter.

– Det er dette som gjør Oslo til en så mangfoldig by. Mange av disse er har opplevd diskriminering, og

Førstekonsulent i Enhet for mangfold og integrering (EMI) Jørn Lyhmann er koordinator for prosjektet.
Foto : Song Chi

flere har opplevd det på mange grunnlag samtidig. Diskriminering kan ta mange former. Prosjektet handler ikke bare om personer med etnisk minoritetsbakgrunn, men også om andre minoritetsgrunnlag som LHBT-personer og de med nedsatt funksjonsevne, forklarer Jørn Lyhmann, førstekonsulent i Enhet for mangfold og integrering (EMI) som er koordinator for prosjektet.

Ungdommene som er valgt ut til utstillingen, har en personlig historie å fortelle.

Mangfoldige talenter
EMI har gjennom en prosess med innspill fra mange aktører valgt ut 23 minoritetsungdommer mellom 16 og 30 år til å delta i prosjektet. De har bakgrunn fra forskjellige mijøler, noen har funnet sin plass på tradisjonelle majoritetsarenaer, noen tilhører seksuelle minoriteter og andre er aktive på andre felt.

Noen kommer fra media, slik som Adel Khan Farooq, en norsk-pakistansk journalist og filmregissør som fulgte en islamist på nært hold i lengre tid for å lage dokumentarfilmen «Den norske ekstremisten» (2017) sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen. Andre har utmerket seg på idrettsarenaen, som for eksempel Ezinne Okparaebo. Ezinne som har familiebakgrunn fra Nigeria, og rangeres i dag som Norges raskeste kvinne.

I tillegg blir 10-15 bilder tatt i forbindelse med prosjektet Flyktninger og nye nordboere” i regi av Fotografihuset bli stilt ut.

Blant fotografene finner vi Iffit Qureshi.

Profesjonell hjelp
Fem profesjonelle fotografer, en produsent, en kurator og en journalist bidrar til prosjektet, samt et dyktig kommunikasjonsteam. Fotografene bak portrettene er Iffit Qureshi, Francesca Casciarri, Eirik Linder Aspelund, Nancy Bundt og Noah Løchting Williams.

Produsent er Cliff Moustache, norsk dramatiker, teaterregissør og kunstnerisk leder for Nordic Black Theatre.

Det vil bli vist bilder og videoer, og noen kandidater skal komme og snakke med publikum om sine historier.

Ungdommene som er valgt ut til utstillingen, har en personlig historie å fortelle, noe som kan inspirere annen minoritetsungdom. Utstillingen handler ikke om rangering av prestasjoner, men om veier til en egen identitet og ungdommenes kamp for å integreres i samfunnet.

Modige stemmer
Ifølge Lyhmann er tema identitet, og hvordan kampen for å finne sin egen identitet leder til et mangfold av unge stemmer. Prosjektet fremhever disse modige stemmene, de som har overvunnet barrierer, de som har valgt sin egen vei, de som har gjort en innsats for andre.

– Det er viktig å vise frem at minoritetsungdom er aktive på mange områder, og vise de muligheter som finnes. Prosjektet ønsker å sette fokus på hva disse ungdommene har oppnådd, og gjennom det, inspirere andre minoritetsungdommer til å sette seg høye mål og erobre sin rettmessige plass i samfunnet, Lyhmann.

EMI ønsker også å gjøre OXLO synlig som et felles symbol som alle innbyggere av byen kan være stolte av.

– Vi håper utstillingen skal fortsette som en vandreutstilling og EMI vil vurdere muligheten for å

Cliff Moustache er produsent for utstillingen.
Foto : Xueqi Pang

promotere prosjektet også i andre byer og områder, sier Lyhmann.

Mentorer for ungdom
Utstillingens målgruppe er et bredere majoritetspublikum.

– Bildene og historiene vil bli promotert til et større publikum på flere måter gjennom sosiale medier og egen nettside, og kanskje også en bok. Vi har også klart et mentoroppdrag i form av workshops- der de involverte fotografene har blitt bedt om å være mentorer for ungdom som har gode idéer, men som ennå ikke har ikke ferdigheter eller kunnskap nok om fotografering. Dette er en viktig del av prosjektet, understreker Lyhmann.

Utstillingen åpner fredag 15. september kl. 18.00 – 21.00 i Vestre Rådhusgalleri på Rådhuset.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Fotograf Nancy Bundt har tatt bilder av følgende personer:
Adel Khan Farooq
Ahmed Umar
Bartosz Piasecki
Dávvet Bruun Solbakk
Fatema al Musawi
Seher Aydar

Fotograf Iffit Qureshi har tatt bilder av følgende personer:
Ousu Oluf Føinum Leigh
Rahman Akhtar Chaudhry
Sajandan Rutthira
Lara Okafor
Maiuran Loganathan
Ezinne Okpaparaebo

Fotograf Noah Løchting Williams har tatt bilder av følgende personer:
Hajrah Arshad
Javad Mushtaq
Lubna Mehdi
Nancy Herz
Adam Ezzari
Joel Ramirez

Fotografene Eirik Linder Aspelund and Francesca Casciarri (Calias) har tatt bilder av følgende personer:
Salamatu “Sally” Kamara
Sara Chen
Sahra Jaber
Tristan Troy Rasay
Wid al-Saedy

Kurator for prosjektet er Anne Lise Flavik.