En dag på Xich Lo

Slik ser kjøkkenet på Xich Lo ut.
Foto: Bilge Öner
Her får du en smakebit av vietnamesisk mat.
0Shares

Da eierne åpnet restaurenten Xich Lo, ønsket de å tilby en original vietnamesisk restaurant, hvor alt fra dekorasjoner til service og matkvalitet var ekte vietnamesisk. Xich Lo er hittil en av de få vietnamesiske restaurantene i Oslo som har klart å få til dette.

Hvis du Googler “beste asiatiske restaurant i Oslo”, kommer Xich Lo-restaurant som anbefalt restaurant på mange nettsider rettet mot turister.

Restauranten ligger i tredje etasje i Eger Karl Johan-bygningen som er et luksuriøst shoppingssenter i Oslo sentrum.

Hai Le, restaurantsjef i Xich Lo og en av eierne.
Foto : Bilge Öner

Norsk-vietnamesisk samarbeid
En av eierne, Odd Arne Braute, som er gift med en vietnamesisk kvinne og ble så glad i vietnamesisk mat at han ønsket å drive med restaurant på fulltid. De to andre eierne er vietnamesiske, og er konas slektninger.

Forretten “canh chua”, en vietnamesisk fiskesuppe med kveite, galadium, ananas, tamarind og kavangblader.
Foto : Bilge Öner

Xich Lo er navnet på et gammelt vietnamesisk kjøretøy, pedal-drevet av en sjåfør som sitter bak passasjersetet. I dag brukes de bare i store byer som Saigon og Hanoi, for turister som liker en annerledes kjøretur.

En av kjøttstarterne som resturanten serverer.
Foto : Bilge Öner

– Odd Arne Braute, kom til Vietnam, likte han xich lo, så han kjøpte en og brakte tilbake til Norge. Deretter brukte han navnet da de åpnet restauranten, sier Hai Le, kjøkkensjefen og en av restaurantens eiere.

Inne i Xich Lo nyter folk maten sin.
Foto : Bilge Öner

Naturlige ingredienser
I restaurantens koselige atmosfære kan kunder finne internasjonalt kjente vietnamesiske retter som “pho bo”, som er suppe med oksekjøtt og nudler, “cha gio”, friterte vårruller og “goi cuon”, friske vårruller.

“Pho bo”, typisk vietnamesisk biffnudelsuppe.
Foto : Bilge Öner

De bruker ikke MSG (mononatriumglutamat) i maten (en smakforsterker som intensiverer kjøttsmaken). I tillegg er alle sausene hjemmelaget.

For å lage retten «pho bo», blir oksebein kokt i mange timer, slik at buljongen er ren og har en naturlig søt smak. “Cha gio” er friterte vårruller og er laget av ferskt rispapir importert fra Vietnam i stedet for frosset rispapir, så det er mykt. Vårrullen er fylt med kylling, friske reker, tørket treør, vermicelli, gulrøtter og løk.

Foruten disse rettene, kan du finne noen blandinger av vietnamesisk og vestlig mat, som kylling satay, andebryst à la Xích Lô, oksekjøttbiff BBQ, bakt havabbor, bakt sjømat etc.

Hodebry
En av de største utfordringene for en hver vietnamesisk restaurant er hvordan man kombinerer maten med riktig vintype, fordi vietnamesisk mat har en tendens til å ha mange krydder. Derfor må man ofte prøve mange typer vin før man finner en som passer.

– Det er ikke alltid lett å drive en restaurant i en dyr by som Oslo.

Beliggenheten er blitt endret tre ganger siden oppstarten. Hver gang de har byttet lokaler, har de måttet de lukke restauranten for en stund, første gang i seks måneder i 2003 og andre gang for 10 måneder i 2008. De startet igjen i 2009, på tredje etasje av Eger Karl Johan. En annen utfordring er å finne folk med kokkeutdanning fra Vietnam, forteller Hai Le fortalte.

– Vårt største ønske er ikke i å gjøre profitt, men i å introdusere vietnamesisk mat til nordmenn og andre utlendinger, sier Hai Le.