Israelsk jøde i islams helligdommer

 
Foto: Wikimedia Commons
– Ingen har kommentert stygt eller opptrådt fiendtlig. Tvert i mot, jeg har blitt ønsket velkommen overalt, sier bloggeren Ben Tzion til avisen Times of Israel.

Tzion, som er en russiskfødt israelsk jøde og bor i Jerusalem, har gjennom sine kontoer på Facebook og Instagram skapt enorme reaksjoner i den arabiske verden, både på godt og vondt, skriver avisen.

Israeleren har nemlig besøkt ulike hellige steder i den muslimske verden, blant annet i land som Libanon, Iran og Saudi-Arabia. Alle tre stater regnes som “fiendtlige” av israelske myndigheter, og opererer med sterke reiserestriksjoner for israelske passholdere. 

 
Foto : Skjermdump/Facebook

Likevel var dette ingen hindring for Tzion, som likegodt tok turen til alle de tre landene, og besøkte blant annet shia-muslimenes hellige by Qom i Iran, og Medina i Saudi-Arabia. Sistnevnte regnes som islams nest helligste sted etter Mekka, siden byen huser Profetens Moské. 

Verst reaksjoner på nett
I Profetens Moské lot han blant annet seg bli avbildet med påskriften “Jeg kommer som venn” på hebraisk. Han la også til en video fra moskeen, som ble sett av opptil 30.000 og kommentert av 3000 Instagram-brukere.

Reaksjonen har for det meste vært negative. Tidligere denne uken ble Tzions Instagram-konto suspendert etter å ha fått sinte kommentarer og flagginger fra brukere i den arabiske verden. Flere av brukerne viste til at ikke-muslimer ikke har adgang til islams helligste steder, noe som gjelder særlig for Mekka.

Men ute blant folket har ikke Tzion hatt noen problemer.

– Folk har tatt meg i hånden og spør hvordan det går. Jeg har blitt ønsket velkommen overalt, og jeg har aldri skjult for noen at jeg er jøde eller israeler. Oss vanlige folk er det ikke noe hat mellom.

Selv kaller bloggeren seg for “en venn av det arabiske folket” og at han har ” høy respekt for islam”. Før han skulle ut på turen sin kjøpte han arabiske klær i Jerusalem som han brukte når han besøkte hellige steder.

– Når jeg går til et hellig sted, går jeg der med respekt, med verdighet og kjærlighet til mennesker, sier han til Times of Israel.