Kulturredaktør ut mot rasisme-sensur i teaterstykke

 
Foto: Bergen Offentlige Bibliotek
Forestillingen White Nigger#Black Madonna sensurerer tittelen, med regissørens godkjennelse. – Et uttrykk for hvor underlig emosjonell samfunnsdebatten er blitt, mener kulturredaktøren i Bergens Tidende.

Forestillingen, som skal gå av stabelen under Festspillene i Bergen om to helger, har skapt sterk kontrovers, både i skaperens hjemland Danmark, og her hjemme.

Kunstnerne Madame Nielsen og Christian Lollike har nå endret tittelen, og Festspill-medarbeider Richard Myklebust har fått i oppgave å male over plakaten på Cornerteateret. At tittelen på teaterstykket har virket rasistisk på folk, oppgis som årsak til “selvsensuren”.

Når de krenkede bestemmer
Kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand, er kritisk til dette. I sin kommentar Altfor mye makt til de krenkede i BTs nettutgave argumenterer han for at navnet på et teaterstykke er en vesentlig del av et kunstnerisk uttrykk.

Lollike/Madame Nielsen som svart kvinne i det kontroversielle stykket “Black Madonna”. Faksimilet sakset fra Cornerteatrets hjemmeside med den opprinnelige tittelen.
Foto : cornerteateret.no

– Regissør Christian Lollike lar seg tvinge til å endre tittelen på et teaterstykke, og bøyer seg dermed for reaksjoner fra dem som ikke ønsker eller evner å skille kunst fra fordommer og hatprat. Det er et nederlag for den kunstneriske friheten…Når regissøren går med på å endre det etter krav fra påstått krenkede, bidrar han til å begrense ytringsfriheten. Flere enn meg burde få frysninger av sånt.

– “Nigger” er i utgangspunktet et rasistisk ord. Men betyr det at begrepet dermed må utslettes og fjernes fra alt moderne språk? Skal ord forbys?, legger han til.

Hvit kvinne blir svart
Går man til Festspillenes hjemmeside ser man at kun ordene Black Madonna er beholdt i tittelen. I beskrivelsen av teaterstykket fremgår følgende:

«Gud er hvit, men Gud er død. Fremtiden er svart.» 

Den hvite kvinne lever sitt hvite liv. (Det er trygt, det er godt, det er kjedelig). Den hvite kvinne går ned til stranden og ser horisonten bli svart av mennesker på vei over havet. (Et vakkert, et forførende, et fryktinngydende syn). Den hvite kvinne blir redd. Den hvite kvinne vil ikke lenger være hvit. (Hvit er døden. Svart er livet.) Den hvite kvinne forvandler seg til Beyoncé og begynner å synge. Det er fett! Hun forvandler seg til Martin Luther King og taler til verden. Det virker! Hun forvandler seg til The Black Madonna. Hun blir en helgen, en kriger, hun kjemper de svartes kamp. (Forræder!) Rasenes krig bryter ut. I din by.