Nord- og Vest-Europa vil få flest migranter

Europa vil i fremtiden bli en todelt kontinent, også når det gjelder innvandring, viser ny forskning (Foto: Illustrasjon).

En gruppe forskere ved Berlin-instituttet for befolkning og utvikling har med data fra EUs statistikkbyrå, gått grundig til verks for å kartlegge Europas demografiske og økonomiske utvikling, melder ABC Nyheter.

Forskerne har ikke bare sett på land, men også på Europas nesten 300 regioner, og viser en kontinent i sterk endring. 

Europa har de siste ti årene opplevd finanskrise, gjeldskrise og massearbeidsledighet. Samtidig opplevde kontinentet at hundretusener av migranter strømmet inn. Flertallet av disse satte kursen mot Nord-Europa, mens få ønsket seg til Sør-Europa. I sistnevnte har også de labre økonomiske utsiktene påvirket befolkningsveksten.

Innvandringsutfordringer
Når EUs statistikkbyrå og Berlin-forskerne kikker inn i glasskulen, så ser de i Norge og andre nordeuropeiske land en utvikling de tror vil fortsette: Kvinner vil fortsatt kunne få mellom 1,5 og 2 barn hver. Kombinert med innvandring, vil det kunne gjøre at befolkningene fortsetter å vokse litt.

Samtidig peker forskerne på at immigrasjonen også skaper store utfordringer. Innvandrerne må integreres bedre i samfunnet og kompetansen deres må tilpasses de stadig høyere kravene i et moderne arbeidsliv. Denne utfordringen er større med ikke-europeiske migranter enn med migranter fra Øst-Europa. 

En annen og mer langsiktig utfordringen, er at også immigranter en dag blir gamle, og kommer til å bli en del av pensjonist-befolkningen.

Klikk her for å lese hele saken på forskning.no