Kais, den norsk-palestinske rednecken

Palestinsk-norske Kais Ibdah er nå aktuell i TV-serien Rednecks Camping.
Foto: Skjermdump/Youtube
Blant campinggjester, sørstatsflagg, øl og hestekrefter ute i de norske skoger finner vi Kais Ibdah,  den norsk-palestinske rednecken. For tiden er han tv-aktuell i serien Norske Rednecks.
0Shares

I disse dager er tredje sesong av Norske Rednecks, nå kjent som «Rednecks Camping», å se på TV-skjermen. Med på laget er norsk-palestinske Kais Ibdah (24). Han er i ferd med å forandre oppfatningen av hva det vil si å være bindestreks-nordmann og norsk redneck.

Han ble født i Palestina, men kom til Norge som ti-åring. Familien slo seg ned nord i landet. Til daglig er han rørlegger og håndverker i Oslo-området.

– Jeg kommer opprinnelig fra Nord-Norge og føler at det er Mosjøen som er hjemplassen. Det er jo der jeg har bodd mest, forteller Ibdah.

Jeg er nok den eneste med innvandrerbakgrunn som er med i dette miljøet.

Morsomt med redneck-liv
Serien, som har blitt møtt med gode seertall, er en dokusåpe som tar et nærmere blikk på selvutnevnte originaler som lever rednecklivet med camping, fest, grilling og alt som følger med. Midt oppe i festlighetene koser Ibdah seg.

Enten han fikser en tappekran til rom og cola, setter i stand låven til redneck-bryllup, eller er i full gang med midnattsgrilling i hagen på hjemmesnekret grill, er det alltid med et smil og mye humor – og det er bare noen av spilloppene som serien byr på.

– Vi har det alltid veldig moro, så jeg er glad for at jeg kan være en del av det, forteller han.

Til tross for at redneckene forbindes med mye fest og moro, føler ikke Ibdah at det har kommet i konflikt med hans oppvekst og bakgrunn som muslim.

– Jeg vokste opp i et religiøst hjem med foreldre som er religiøse. Da jeg og mine søsken ble eldre, var det likevel opp til oss å bestemme hva vi ville gjøre og hvordan vi ville leve livene våre.

Når det gjelder tittelen «redneck», understreker Ibdah at hans engasjement og deltakelse i rednecklivet er en del av moroa og ikke nødvendigvis slik han identifiserer seg selv.

– For min del har jeg ikke så veldig mye tro der. Når folk spør om livet mitt som redneck, tenker jeg at jeg egentlig ikke er det ene eller det andre. Jeg har det bare veldig morsomt i dette miljøet.

I en enestående situasjon
Som norsk-palestinsk redneck ser Ibdah at han er i en enestående situasjon, men påpeker allikevel at det er et miljø med mye mangfold.

– Jeg er nok den eneste med innvandrerbakgrunn som er med i dette miljøet. På samme tid har jo alle andre hver sin måte å være på og sin kultur.

For Ibdah er ikke TV-serien bare en mulighet til å ha det gøy med de som foretrekker noe annet enn A4-tilværelsen. Han ser også at hans deltakelse i serien kan være med på å bryte ned stereotypier som forekommer i det han oppfatter som en litt ensidig fremstilling i nyhetsbildet. 

– Jeg har opplevd fra de tilbakemeldingene jeg får av folk at enkelte har en ganske spesifikk oppfatning av hva en muslim kan være, som kun bygger på det man har sett på TV og i media. Da må jeg på en måte forklare at sånn er det ikke. Det er derfor viktig å ikke skjære alle over én kam.

Ibdah synes derfor det er flott at han opplever å få mange positive tilbakemeldinger fra de som har sett han på i serien.

– Det er mange som synes at det er morsomt og gøy. At de ser en person med min bakgrunn på TV-skjermen som er glad og blid. Jeg er jo den typen som egentlig bare vil ha fred og vil at alle skal være venner og leve sammen.