Sametingspresidenten: – Netthets rammer samers ytringsfrihet

I nyttårstalen til Aili Keskitalo oppfordret hun alle som er redde, men som er utsatt for seksuelle overgrep, til å ta bladet fra munnen. Bilde er tatt i forbindelse med en annen sammenheng
Sametingspresident Aili Keskitalo (bildet) mener netthets mot samer er et stort problem. Hun tror hetsen rammer samenes ytringsfrihet.
0Shares

– Det fører til at samer kvier seg for å delta i debatten og ytre sine meninger. Når samisk språk og næringsveier blir demonisert, og debatten holder et såpass lavt nivå, går det ut over samers ytringsfrihet, sier Keskitalo til Vårt Land.

Keskitalo omtaler det hun mener er et ønske om å opprettholde det gamle etniske hierarkiet i Nord-Norge, der samene ble plassert nederst på rangstigen.

Vårt Land viser også til Mikkel Berg-Nordlie ved Oslo Met. Urfolksforskeren har lenge fulgt med på negativ omtale av samer på nett, og han mener at det er et lite, men høylytt mindretall som hetser samer.

Han beskriver en debatt preget av faktafeil og konspirasjoner.

– Det er en del konspirasjonsteoretisk tankegods med i bildet. Folk påstår at det har vært skumle, hemmelige samtaler mellom Sametinget og regjeringen i Oslo. Den drøyeste teorien går ut på at det skal ha vært et møte i Finland i 1945, der man la planer for samisk overtakelse i nordområdene, sier Berg-Nordlie til Vårt Land.

(©NTB)