Enda flere priser til Iram Haq

Iram Haq fikk Amandaprisen i helgen. Nå får hun Aamot-statuetten.
Foto: NRK
Regissør, skuespiller og manusforfatter Iram Haq (42) er tildelt Film & Kinos ærespris Aamot-statuetten.

Prisen er bransjeorganisasjonens høyeste utmerkelse og deles ut til regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

Iram Haq er utdannet ved Westerdals School of Communication og spilte hovedrollen i filmen «Import Eksport» i 2005. Hun hadde også en rolle i TV-serien «Borettslaget», var sykepleier i serien «Berlinerpoplene» og ett av drapsofrene i Varg Veum-filmen «Falne engler».

Prisvinneren debuterte med kortfilmen «Trofast» i 2003. Den ble valgt ut til festivalen i Venezia året etter. I 2009 skrev hun manus til, spilte i og regisserte kortfilmen «Skylappjenta». Filmen har vunnet flere internasjonale priser, og ble plukket ut til Sundance filmfestival i 2010. «Skylappjenta» er også utgitt som bok som ble nominert til Kulturdepartementets debutant pris i 2010.

I 2013 skrev hun manus til og regisserte spillefilmen «Jeg er din», som ble valgt som Norges Oscar-kandidat for 2014. «Hva vil folk si» kom i fjor, også den skrevet og regissert av prisvinneren. Den ble en av Norges mestvinnende filmer det siste året, i både inn- og utland. Sist lørdag vant den hele fire Amanda-priser i Haugesund, for beste film, regi, manus og beste mannlige hovedrolle.

Prisen er bransjeorganisasjonens høyeste utmerkelse.

Priskomiteen 2018 har bestått av programdirektør Christin Berg, kinodirektør Elisabeth Halvorsen, produsent Silje Hopland Eik, filmkonsulent Åge Hoffart og redaktør Jan Erik Holst som leder.