Jirde Ali fikk «Ord i grenseland-prisen»

For Sumaya Jirde Ali ble netthetsen for mye.
Foto: Youtube, skjermdump.
Sumaya Jirde Ali fikk ved åpningen av litteraturfestivalen Ord i grenseland i Gamlebyen torsdag kveld overrakt Ord i grenseland-prisen.
0Shares

Guro Havrevold, som er medlem av programkomiteen i Ord i grenseland, skriver i Fredrikstad Blad om juryens begrunnelse.

– Juryen har lagt vekt på hennes uredde stemme i et stadig mer fremmed- og ytringsfiendtlig klima. Gjennom sine debattinnlegg og dikt problematiserer hun forestillinger om grenser mellom «oss» og «dem». Hun har for alvor fått føle rasisme og fremmedfrykt, både gjennom trusler og alvorlig netthets. 21-åringen er fast spaltist i Morgenbladet og viser med all tydelighet at hun trengs i debatten. I høst kommer hun med diktsamlingen «Melanin hvitere enn blekemiddel» der hun blant annet tematiserer utenforskap og integrering.

Klarte ikke å holde tårene
I en Facebook-post skriver samfunnsdebattanten og dikteren om sin takknemlighet, men også om at hun skulle helst sett til at hun ikke var aktuell for en slik pris.

– Juryen har lagt vekt på hennes uredde stemme i et stadig mer fremmed- og ytringsfiendtlig klima.

– Jeg klarte ikke holde tårene tilbake i det jeg skulle takke for denne tunge anerkjennelsen av min vanskelige hverdag. Ord i Grenseland-siden på Facebook måtte tidligere i dag slette egen post som kunngjorde at årets pris skulle gå til meg, fordi kommentarfeltet ble fylt opp av rasistiske og hatefulle kommentarer. Jeg kan ikke få sagt det nok: Jeg lengter etter en livssituasjon som ikke lenger gjør meg aktuell for en slik pris, og som ikke lenger gjør politiets tilstedeværelse rundt meg nødvendig.