Hundrevis så filmen som splitter Polen

I Polen har over 3 millioner sett den nye filmen av Wojciech Smarzowski som handler om katolske prester. Nå er filmen vist i flere land i Europa, blant annet i Norge.
Foto: Bartosz Mrozowski / Materiały prasowe
For første gang kunne publikum i Norge se den omtalte filmen om polske prester. Nå øker kinoene visningene på grunn av stor pågang.

Fredag kveld ble tre saler i Odeon kino på Storo fylt opp med flere hundre polakker. De kom fra hele Oslo-området for å se den kontroversielle filmen de har hørt så mye om, nemlig «Kler», eller «Geistlighet» på norsk, av den polske regissøren Wojciech Smarzowski.

Oslo-premieren var 28. september. «Kler» er nå blitt Polens mest sett film. Aldri før har debatten om den katolske kirkens moral vært så opphetet og omfattende i Polen.

Kirkens autoritet forvitrer
På grunn av sin rolle i kommunismens fall, har den katolske kirke hatt en urokkelig posisjon i det polske samfunnet.

Magdalena Lewinska og Marek Pisarski var ikke imponert over det de hadde sett.
Foto : Natasza Bogacz

Vi prøver å ikke tenke på det til daglig. Det er tungt å tenke på det.

Men siden 90-tallet har dette snudd kraftig, med mange flere polakker som har tatt avstand fra religion generelt. Med «Kler» på kinoskjermene, mener mange at det ikke lenger er mulig å benekte at den polske kirken er i krise.

Holdt humøret oppe selv om filmen var tung. Fra venstre Karolina Wyrostek, Angelika Kalinska, Joanna Kosicka, Wojciech Adam, Jagoda Herzke og Cezary Panek.
Foto : Natasza Bogacz

Filmen forteller tre parallelle historier om tre prester. Etter at regissørens tale ble sensurert på nasjonalt fjernsyn, og flere byer nektet å vise filmen, ble det å se filmen nesten en politisk handling rettet mot en regjering som ikke en gang prøver å skjule de tette båndene til kirken.

Tette politiske bånd
Kirkens politiske makt er hovedtemaet i «Kler». Utpressing og korrupsjon skjer i kirkens høyeste sirkler. Det kan sammenliknes med mafiavirksomhet. Noen av prestene vi møter i filmen er gode mennesker som kjemper for rettferdighet. Mens andre er hevet over loven. Penge-, makt- og seksuelt begjær er det som gjelder for kirkens topper.

Tungt på en fredagskveld
Men på Storo var det ikke mye tegn til kontroverser. Stemningen var langt fra tung. Enkelte måtte gi fra seg sekker med ølflasker før de kunne slippes inn. Andre sovnet under visningen og snorket så hele salen lo.

Etter forestillingen pratet Utrop med publikummere på vei ut av kinosalen.

Marek Pisarski og Magdalena Lewinska var ikke imponert. De hadde forventet noe mer kontroversielt etter alt de hadde lest i polsk presse. Kirka er i krise, mener Pisarski. Særlig i store byer.

Stanislaw Petarda, Sara Lucka og Przemyslaw Serowik mener dette ikke var Smarzowskis beste film. Den oppfylte ikke forventningene de hadde etter å ha lest om reaksjonene i Polen.

– Alle vet at kirka i Polen gjør alle disse tingene, men ingen prater egentlig om det, sier Sara.

– I Polen har tre millioner sett filmen. Vi måtte se den vi også, men ble litt skuffet, sier Przemyslaw.

Joanna Kosicka syns filmen var litt for tung for en fredags kveld.

– Vi prøver å ikke tenke på det til daglig. Det er tungt å tenke på det.

Prester er bare mennesker
Cezary Panek forteller oss at nettet koker over av negative historier om prester og kirkens makt, men polsk presse tar ikke opp temaet.

Jagoda Herzke mener at slike filmer kunne man også laget om andre maktgrupper i Polen, som leger eller advokater.

Et annet tema som filmen tar opp, er ett av mange splittelsestemaer i det polske samfunnet – nemlig splittelsen mellom praktiserende katolikker og det økende antallet kirkekritikere. Begge sider framstilles av Smarzowski i en ytterst radikal form. De fleste vi pratet med innrømmer at de er vant med et annet forhold til kirken enn det som kommer fram i filmen. Det varierer veldig mellom byen og bygda, ifølge flere av kinogjengerne.

– Min venninnes far er prest. Prester er vanlige folk og har en fortid, som vi alle har. Men jeg kjenner mange gode prester, sier Joanna.

 Noen prester er homofile, pedofile, kriminelle og løgnere, akkurat som andre folk. I alle store grupper finner man slike folk, men ikke utelukkende slike, sier Cezary.

Stor interesse
Odeon-sjef Jon Einar Sivertsen forteller til Utrop at 1700 personer så «Kler» i Oslo i helgen. Totalt var det 5800 publikummere på alle de ti kinoene som Odeon drifter i Norge.

Nå ser det ut til at mange flere i det polske miljøet har lyst til å se filmen. Med omkring 100 000 polaker i Norge, er salgspotensialet stort.

– Vi økte antall visninger når vi så hvordan salget gikk. Vi kommer til å ha en runde til med visninger i helgen som kommer, sier Sivertsen.