Flyktningfilm på kortlisten til norsk Oscar-nominasjon

Filmen "A Happy Life" tra opp flyktningers situasjon, og er en av tre som kan bli Oscar-nominert fra Norge.
Foto: Skjermdump/nfi.no
Sammen med "Ellos eatnu – La elva leve" og dokumentaren "Fedrelandet" er Hisham Zamans "A Happy Day" kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

En av disse tre filmene blir den 22. september utpekt til å representere Norge i konkurransen om en Oscar for beste internasjonale film, ifølge en pressemelding fra Norsk filminstitutt.

Zamans film “A Happy Day” handler om tenåringsvenner som befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem den dagen de fyller 18 år.

Tenåringskompisene, spilt av Salah Quadi, Ravand Ali Taha og Mohamed Salah, drømmer om å rømme «over fjellet», en plan som havner under press i det barsk-fagre Aida (Sarah Aman Mentzoni) slutter seg til gjengen.

Zaman forteller at manusfasen var inspirert av flyktningkrisen fra 2015.

Hisham Zamans ” A Happy Day” er en av tre norskproduserte filmer som kan bli Oscar-nominerte.

– Norsk asylpolitikk er absurd for dem som opplever den, erklærer Zaman (48) overfor NTB.

– Unge jenter og gutter kommer til Norge uten foreldre. De har en lang og, av ulike årsaker, strabasiøs reise bak seg. Vi plasserer dem i institusjoner – og gjennom vår lesing av historien deres får de skjebnen sin avgjort ved et pennestrøk.

Skal velges ut

Filmen har premiere 20. oktober, men skal gjennom en kortlistingsprosess, før man velger en endelig norsk Oscar-representant.

– Dette er tre filmer den norske Oscar-komiteen mener kan ha en god mulighet til å skille seg ut i konkurransen om en Oscar i kategorien beste internasjonale film. Nytt av året er kravet fra Oscar-akademiet om at filmenes produsenter selv skulle melde filmene på for vurdering av komiteen. Totalt 13 filmer ble påmeldt og vurdert av årets norske Oscar-komite, ifølge Norsk filminstitutt. 

A Happy Day hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, deltar i konkurransen på filmfestivalen i Chicago og får norsk premiere som åpningsfilm på Bergen internasjonale filmfestival. 

Seks norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for det som tidligere het beste ikke-engelskspråklige film:

Ni liv (1957)
Veiviseren (1987)
Søndagsengler (1996)
Elling (2001)
Kon-Tiki (2013)
Verdens verste menneske (2022)