Nominert til folkehelsepris

Når damene på Grünerløkka eldresenter samles går det i nyheter på urdu. Men turer og utflukter skjer sammen med løkkas opprinnelige innbyggere.
Saroj Chumber
Latest posts by Saroj Chumber (see all)

Det er samlet16-17 pakistanske kvinner på eldresenteret. Det er torsdag. Noen har tatt med seg blader på urdu som andre får låne og lese. Alle er glade for å treffe hverandre en gang i uken. Det betyr mye for disse kvinnene som bor i forskjellige kanter av bydelen.

Akhtar Saida, som kom til Norge i 1972, forteller at hun har bodd på Rjukan der det ikke fantes mange innvandrere. Hun flyttet til Oslo i fjor. Sønnen hennes hadde hørt om kvinnegruppen på eldresenteret og ba henne å være med den.

– Det er så trist å være isolert, sier Saida.

Småbarn
– Det er flott å få anerkjennelsen for det vi gjør, sier Mette Larsen, daglig leder på Grünerløkka eldresenter.

Grünerløkka eldresenter ble nominert for sitt helsefremmende arbeid for eldre med minoritetsbakgrunn. Senteret driver grupper for både menn og kvinner fra forskjellige kulturer og tar opp helserelaterte og helsefremmende aktiviteter som kosthold, fysisk aktivitet og mestring i et sosialt fellesskap.

De fleste av kvinnene har vært hjemmeværende eller jobbet deltid. Mange tar med seg barnebarna sine på seniortreff. – Vi har ofte småbarn på senteret, sier Mette Larsen.

Frivillig arbeid
Asia Begum, frivillig og leder for den pakistanske kvinnegruppen, er fornøyd med nominasjonen. Men hunkunne hatt bruk for de 50.000 kronene vinneren av prisen fikk. Hun har vært med gruppen siden den ble startet i 1998. – Vi driver dette på frivillig basis, forteller hun Utrop. Alle medlemmer bidrar med 50 kroner per måned slik at de kan lage enkel mat når medlemmene samles. De bruker lokalet på Grünerløkka eldresenter til matlaging.

Fast innslag
Da kvinnegruppen ble først startet, var det litt motstand fra de andre eldre som bruker kafeen.

– I dag er det ikke noe problem. Vi går på turer og utflukter sammen, sier hun. Ifølge Mette Larsen er kvinnegruppen er en integrert del av Grünerløkka eldresenter i dag. Noen ganger må de samlet kvinnene minnes om å forlate lokalet etter klokken er blitt over tre. – De har det så hyggelig med hverandre at de glemmer tiden, sier hun med et smil.