Omar Hamiko har alltid drømt om å bli lege.
Foto: Privat
Syriske Omar Hamiko (26) begynner på medisinstudiet til høsten. Det er bare tre år siden han kom til Norge. Da var han flyktning og kunne ikke ett ord norsk.

Omar Hamiko har drømt om å bli lege helt siden han var liten gutt i Syria. Faren hans er lege. Faren eide et sykehus. Omar gikk på skole. På kvelden hjalp han faren på sykehuset.

Omar skulle begynne på medisinstudiet i Aleppo. Men da startet borgerkrigen i Syria. Det var i 2012. Studentene måtte også være med i krigen. De måtte være soldater. Omar Hamiko ville ikke krige.

Omar flyktet ti Libanon

En terroristgruppe sa at faren til Omar skulle gi dem penger. Faren ville ikke betale. Terroristene brente ned sykehuset hans. De sa de skulle ta barna hans. Omar var redd de skulle drepe han.

Omar flyktet til Libanon. Han jobbet i en flyktningleir. Så ville noen drepe han. Han og moren fikk lov til å komme til Norge.

Omar kom til Norge

Omar sendte en mail til NTNU i Trondheim. Han skrev at han ville studere medisin. NTNU er et univiersitet i Norge.

Men først måtte Omar lære norsk.

Omar lærte norsk veldig fort. Han leste om medisin på nettet. Nå er han kommet inn på medisinstudiet. Medisinstudiet er ett av de vanskeligste studiene i Norge.

ORDFORKLARINGER:
Borgerkrig: Krig inne i et land. De som bor i landet kriger mot hverandre.
Terroristgruppe: Flere mennesker som driver terror. Terror er å si at de vil drepe deg eller skade deg hvis du ikke gjør som de sier.
Flyktningeleir: Et sted hvor mange flyktninger bor sammen.