– Vi må vaske riktig for å stoppe koronasmitte, mener Ann-Elisabet Sandvold i Fagforbundet (Foto: Illustrasjon).
Foto: Pixaby
Ann-Elisabet Sandvold har jobbet som renholder og kursleder i mange år. Hun mener det er veldig viktig at renholdere har utdanning. De vet hvordan de skal stoppe smitten. Det er viktig å vaske riktig for å stoppe viruset. Derfor bør sykehjem og andre ha renholdere med utdanning. Det sier Ann-Elisabet Sandvold i Fagforbundet.
481Shares

Ola Tømmerås, Fagbladet. Forenklet norsk: Are Moum Vogt, Norsk Folkehjelp Oslo, OASEN

Mange tror at de kan

– Mange mener at de kan renhold. Men det er ikke alltid sant. Vi må vaske riktig for å stoppe smitte. Hvis vi tror det er virus i et rom, må vi vaske nøye og i riktig rekkefølge. Hvis vi gjør feil, kan vi spre smitte i stedet for å stoppe den, sier Sandvold.

Sandvold forteller at faglærte renholdere vet hvordan de skal stoppe smitte i et rom.

– Renholderen vasker alle flater som noen har tatt på. De bruker klær mot smitte og kaster engangsutstyr på riktig måte.

Renholdere må få informasjon

– Renholdere må ha nødvendig informasjon fra leger og sykepleiere. De må få beskjed hvis det er fare for at viruset finnes i et rom.

Mette Sætervold er sjef for renhold på St. Olavs hospital. Hun forteller at informasjonen er god på sykehuset.

– Arbeidsdagen for renholderne ved St. Olavs hospital går som normalt. Vi har regler for hva vi skal gjøre hvis det kommer korona-virus eller annen smitte, skriver hun i en e-post.

Renholdere må få beskjed

Men det er forskjell på hvor mye informasjon renholdere får, sier Ann-Elisabet Sandvold i Fagforbundet.

– Det er ikke alltid at de som jobber på sykehjem eller andre steder, tenker på at renholderne må inn, eller de tror det kan vente. Men de må si ifra med en gang, og det skal være renholderne som gjør jobben, sier hun.

Fra Folkehelseinstituttet kommer følgende instruksjoner til renholdere:

  • Brukt engangsutstyr skal du kaste i lukket pose som restavfall.
  • Det som pasienten har tatt på, skal du desinfisere, f.eks. stoler, dørhåndtak, toalett osv.,
  • Annet renhold skal du gjøre som vanlig.
  • Du skal fjerne synlig søl med absorberende materiale (cellestoff). Etterpå skal du gjøre en flekkdesinfeksjon av området.
  • Viruset tåler ikke høye temperaturer eller desinfeksjonsmidler som Virkon, Perasafe og alkohol. Husholdningsklor kan du også bruke. Da må konsentrasjonen være minst 1000 ppm.

Scroll ned for å se teksten oversatt til arabisk, somali og urdu