Skal du på hytta i påsken? Enten du skal dit eller være hjemme, bør du ha få sosiale kontakter.
Foto: Ola Matsson/Creative Commons
Ikke spre smitte i påsken! Her forteller regjeringen oss hva vi bør gjøre:

* Du bør begrense sosiale kontakter mest mulig.

* Du bør ikke ha besøk av mer enn 2 personer hjemme hos deg. Hvis kommunen der du bor sier at du ikke bør ha besøk, bør du følge rådet. Du bør ikke ha besøk samme om du er hjemme eller på hytta, eller et annet sted.

* Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak bør du ikke ha overnattingsbesøk i påsken. Barn og unge under 20 år og folk som bor alene kan ha overnattingsbesøk av to faste venner. Det kan ikke være flere enn to på overnattingsbesøk.

* Velg helst utendørsaktiviteter. Ikke oppsøk steder der det er mange mennesker og vanskelig å holde avstand.

* Du kan reise til (egen/lånt/leid) fritidseiendom dersom du er veldig påpasselig med smittevern. Du må være veldig forsiktig både når du drar dit og når du er på feriestedet. Reis med dem du bor sammen med. Kjøp helst inn maten og det du trenger før du drar. Hold avstand til andre.

* Bruk munnbind i butikker

* Kun én i familien handler i butikken

* Handle på tidspunkter da ikke alle andre handler

* Det er viktig å undersøke hvilke tiltak som gjelder i kommunen man er i, for eksempel via kommunenes nettsider eller helsenorge.no.

* Hvis du reiser til en kommune som ikke har så strenge tiltak som der du bor, bør du følge de anbefalingene som gjelder der i hjemkommunen din.

* Hvis du er i karantene, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte. Hvis du venter på testsvar bør du heller ikke dra på påskeferie. Ikke til hytta heller.

* Er du på hytta og blir syk, bør du reise hjem. Hvis du blir ringt opp og satt i karantene, bør du dra hjem.

* Du kan reise på hotell innenlands, men hold avstand til andre gjester og  vær minst mulig  i fellesarealene. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du ikke reise på hotell eller lignende overnattingssted der mange samles.

* Det anbefales ikke å gå fra hytte til hytte, siden dette innebærer betydelig økt risiko for smittespredning.

* Dersom ubetjente turisthytter skal benyttes, bør det være mulig å reservere på forhånd, slik at ikke flere husstander/reisefølger er der samtidig.

* Dersom turisthytter ligger vanskelig tilgjengelig, og behov for helsehjelp og mulighet for karantene/testing kan medføre utfordringer for lokale helsemyndigheter, bør lokale helsemyndigheter vurderere om de bør anbefale å stenge hyttene.

* Ved strengt nødvendige utenlandsreiser (for eksempel barn som skal besøke foreldre i annet land), er det svært viktig å være forsiktig på reisen. Det er også viktig å overholde karantenebestemmelser og krav om testing når man kommer tilbake.

* Reiselivsaktører bør vurdere å begrense tilgang til fellesarealer for å redusere smitterisikoen og gjøre det lettere å overholde smittevernanbefalingene.

ORDLISTE

Begrense: redusere. Her; ha så få sosiale kontakter som mulig.
Overnattingsbesøk: besøk som overnatter.
Fritidseiendom: hytte, landsted, feriested.
Tidspunkt: her; klokkeslett