I år som i fjor blir den muslimske høytiden ramadan påvirket av pandemien.
Foto: Flickr (Illustrasjonsfoto)
Samling i moské må unngås og sosial kontakt ellers må fortsatt begrenses til et minimum, lyder beskjeden fra Folkehelseinstituttet som ønsker alle muslimer en trygg og god ramadan.

Smittesituasjonen i Norge er ustabil. Det kommer nye og mer smittsomme virusvarianter. Flere må på sykehus. 

Dessverre kan vi ikke feire ramadan på samme måte som til vanlig, ifølge Folkehelseinstiuttet (FHI).  

– Helsemyndighetene ønsker en trygg og god ramadan til alle muslimer, skriver FHI. De  kommer med anbefalinger om hvordan man kan unngå smitte under høytiden.

Sosiale sammenkomster

Sosiale sammenkomster gir økt risiko for smittespredning. Alle må begrense hvor mange de er sammen med.

De strenge nasjonale tiltakene som ble innført før påske, skal minst vare til 14. april, kanskje lenger. Vi skal vi ikke ha arrangementer og vi kan ikke ha mer enn 2 gjester hjemme. Det anbefales å holde to meters avstand til andre personer der det er mulig. For å unngå mange nærkontakter, bør ingen være med mange forskjellige personer i løpet av en uke.

Samling i moské

Samling i moské regnes som et arrangement. De strenge nasjonale tiltakene som gjelder nå betyr at man ikke kan ha samling i moské. 

Reglene kan endre seg

Siden ramadan varer en stund, kan reglene og anbefalingene forandre seg. Hvis tiltakene blir lettet på etter 14. april, vil det fortsatt være strenge tiltak i mange kommuner der det er mye smitte. Det er derfor svært viktig at alle undersøker hvilke regler som gjelder i den kommunen de bor i. Hvis det kommer nasjonale lettelser på tiltakene, vil FHI oppdatere rådene for ramadan.

Ved endringer i tiltak vil oppdaterte retningslinjer for arrangementer og private samlinger finnes her.

ORDLISTE:

Ustabil: ikke stabil, varierende
Dessverre: beklageligvis
Lettet på: her; blir mindre strenge
Undersøker: sjekker