Vårens nasjonale koronarestriksjoner vil gjelde på 17. mai også. Noen steder vil lokale regler gjelde, sa kulturminister Abid Raja. Her fotografert ved Edisollsbygningen 17. mai 2016.
Foto: Youtube
– Vi må ikke samle mange mennesker tett sammen på 17. mai og vårens store, religiøse høytider, sa kulturminister Abid Raja på Regjeringens pressekonferanse i går. Du kan lytte til pressekonferansen på arabisk, polsk, engelsk somali, tingrinja, urdu, tyrkisk, russisk og dari på linken under i teksten.
29Shares

Regjeringen informerte om koronareglene som vil gjelde denne våren. Mangfolds- og integreringsdirektoratet har tolket det de sa på pressekonferansen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie begynte pressekonferansen. Han sa at han synes folk er flinke til å følge smittevernreglene.

– Folk er flinke!

– På våren i fjor svarte 97 prosent at de følger myndighetenes råd og retningslinjer. I år svarer 94 prosent det samme. Det er viktig at alle fortsetter å være flinke, sa han. – Nå går smitten mer ned i Norge enn i andre land. Men vi har fortsatt mye smitte. Fortsett å holde avstand til hverandre når dere går ut i sola!

Nasjonalsangen

Kulturminister Abid Raja sa at smittesituasjonen vil prege 17.mai i år og religiøse høytider også i år. De nasjonale reglene vil gjelde på disse dagene. Noen steder vil det være egne lokale regler. Da må man følge dem.

Raja sa at mange arrangører rundt omkring i landet planlegger hyggelige feiringer av nasjonaldagen. Han sa de er kreative i forhold til smittevernet.

– De er opptatt av godt smittevern samtidig som de vil lage en hyggelig dag for store og små, sa han.

Klokken 12 den syttende mai kan alle i landet synge nasjonalsangen der de er. Slik var det i fjor også.

Samlinger

De nasjonale reglene fortsetter utover våren.

– Du kan ha besøk av 5 gjester i private hjem og hytter. Hvis dere tilhører samme husstand, kan dere være flere. Men dere må kunne holde avstand, sa Raja. På private sammenkomster utenfor private hjem kan det være ti personer inne og 20 utendørs. Andre regler gjelder for offentlige arrangementer.

Utenfor private hjem, på private sammenkomster 10 personer innendørs og 20 utendørs. Andre regler gjelder for offentlige arrangementer .

Vaksinering og massetesting

Bjørn Guldvog, lege og direktør i Helsedirektoratet, sa at smitten går nedover. Norge har begynt med å åpne samfunnet igjen. 1,4 millioner vaksinedoser er satt.

– Men tallene er fremdeles høye mange steder. Nå har vi begynt massetesting på steder med høy smitte.

Guldvog sa at hurtigtestene de bruker til massetesting, ikke er så følsomme som de andre. – Men de fungerer godt, sa han. – De fanger opp mer enn 80 prosent av de smitteførende personene. Og det er veldig, veldig få som får beskjed om at de er smittet uten at det er riktig. Vi forventer under fire falske tester per 1000 mennesker som blir teste

Felles side med koronainformasjon på flere språk.

Ordliste

Smittesituasjonen: hvor mange som er smittet
Husstand: som bor sammen
Sammenkomster: selskaper, at folk møtes for å være sammen
Massetesting: testing av mange
Hurtigtester: tester som gir svar med en gang
Forventer: regner med
Falske: ikke riktige, tester som ikke gir riktige svar