Politiet

Sjekk passet ditt før du bestiller reise til utlandet!

Mange pass er gått ut på dato i løpet av pandemien.
Foto: Scanstockphoto
En million nordmenn har for gamle pass. Politiet fraråder folk fra å bestille reise til utlandet før de har sjekket datoen på passet. Det kan ta lang tid å få fornyet passet.
52Shares

De fleste avbestilte utenlandsreisen i fjor på grunn av pandemien. Mange hadde planlagt å fornye passet. De lot det være, ifølge NTB.

I et vanlig år får politiet cirka 700.000 søknader om nye eller fornyet pass. I tillegg var det i fjor 400.000 færre enn vanlig som søkte om pass, opplyser Politidirektoratet. Tallene inkluderer også barn, som fornyer pass oftere enn voksne, og nye statsborgere.

Regner med lange køer

Avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet opplyser at politiet har stor oppmerksomhet på situasjonen. Politiet planlegger hvordan de skal løse dette sammen med politidistriktene. Det kan bli aktuelt å ha lengre åpningstider.

Vandvik sier til NTB at han forstår godt at mange kan bli frustrerte. Men politiet må følge reglene og ta hensyn til smittevern. Politiet vil legge ut timer fortløpende på politiet.no.

Vandvik sier folk bør sjekke litt senere hvis de ikke har fått time med en gang.

Torill Sorte i Sørøst politidistrikt sier politiet regner med at mange vil kontakte når samfunnet åpner opp igjen. Folk vil spørre om å fornye passet eller eller om å få søke om nye pass.

Hun sier folk ikke bør bestille reise til utlandet før de har sett etter om passet er blitt for gammelt. I Sørøst er det sju lokalsteder der man kan ordne passet. Man må bestille time på forhånd.

Ordliste

Avbestille: når man har bestilt og ikke vil ha varen eller tjenesten likevel. Her; lot være å reise til utlandet.
Færre: mindre
Inkludere: omfatte
Forhånd: i forkant. Her; avtale/ bli enige om time før man går på politistasjonen.