Statsminister Erna Solberg sier at tiden er kommet for å åpne samfunnet mer igjen. Et koronasertifikat vil gjøre det lettere å åpne samfunnet igjen.
Foto: Regjeringen
Statsminister Erna Solberg sier at regjeringen samarbeider med EU om å lage et koronasertifikat.

– Vi har startet gjenåpningen av samfunnet og vil åpne mer i slutten av mai, sier statsminister Erna Solberg.

Regjeringen jobber nå med å lage et koronasertifikat som skal være klart i begynnelsen av juni.

– Et koronasertifikat er et hjelpemiddel for å åpne samfunnet, sier Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

Et koronasertifikat skal si hvem personen er, om personen er vaksinert, om personen har tatt en negativ test og om personen har hatt korona. I dag kan koronasertifikatet bare fortelle om personen har fått vaksine eller tatt en negativ test. Derfor kan koronasertifikatet ikke brukes fra i dag. Det er også mulig å jukse med koronasertifikatet i dag.

I begynnelsen av juni vil koronasertifikatet ha en QR-kode som kan skannes. Regjeringen sier at koronasertifikatet kan brukes for å reise rundt i Norge og på utendørsarrangementer som festivaler og uteteater. Regjeringen vil først se hvordan koronasertikatet fungerer før de sier at koronasertifikatet kan brukes til å gjøre andre ting også. I slutten av juni vil EU ha sitt koronasertifikat klart. Norge vil da samarbeide med EU om reiseregler med koronasertifikat.

Regjeringen åpner opp for å samarbeide med land i EU som har et koronasertifikat på plass før EU. Men bare om koronasertifikatene er sikre.

Informasjon om korona på andre språk