Med grønt koronasertifikat kan personer gå på teater, konsert og kino igjen. Personer kan også besøke museer og underholdningsparker.
Nå kan du bruke koronasertifikatet på større arrangementer som konserter, teater, museer og kino i Norge. Du kan også reise på cruise og være publikum på fotballkamper.
68Shares

Norge er nå på trinn 3 i regjeringens gjenåpningsplan. Et grønt koronasertifikatet skal gjøre det mulig å gå på konserter og fotballkamper igjen. Det skal også gi fordeler til personer som ikke har fått koronavaksinen ennå. En negativ koronatest vil også gi mulighet til å gå på konsert, teater og kino.

Koronasertifikatet vil være grønt dersom du er fullvaksinert, det har gått mer enn tre uker siden første vaksinedose, du har gjennomgått covid-19 eller det er mindre enn 24 timer siden du fikk et negativt prøvesvar.

– Vi har levd lenge nå, uten at mange av oss kan samles og dele store opplevelser sammen. Nå får vi igjen for å ha vært forsiktige og for at stadig flere av oss er vaksinerte. Koronasertifikatet er allerede i bruk på grenseoverganger. Nå tar vi det i bruk på større arrangementer og kystcruise innenlands. Det betyr at vi snart kan gå på store konserter, teater, fotballkamper og festivaler. Dette er et viktig skritt på veien tilbake til hverdagen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ved større arrangementer skal det være mulig å ta hurtigtester. Det er viktig at resultatene av hurtigtestene vises i koronasertifikatet. Slik kan personer med negativt resultat gå på konsert og fotballkamp uten å ha tatt koronavaksinen. Hovedregelen er at en negativ koronatest skal likestilles med vaksinasjon og immunitet etter gjennomgått covid-19.

Det er staten som skal betale for testingen ved større arrangementer, ikke arrangørene eller deltakerne.

– Det betyr at for de fleste som har behov for en test for å få grønt sertifikat, vil en kunne gå på en teststasjon og disse testene vil bli tatt med hurtigtest slik at svar foreligger raskt, i god tid før arrangementet. Vi vil sammen med Kulturdepartementet invitere til et møte med næringen. Der vil vi svare på alle spørsmålene de har om arrangementer og testing og kontroll av koronasertifikat slik at de kan begynne å planlegge, sier Høie.

På trinn 3 er det fortsatt begrenset hvor mange som kan delta på et arrangement. Dette gjelder for arrangementer inne og ute. Barn og unge må også teste seg før de er deltakere på arrangement.

ORDLISTE

likestille: stille likt, vurdere på samme måte

arrangør: person, lag som arrangerer noe

foreligge: eksistere

Les mer om saken på engelsk her: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/use-of-the-covid-19-certificate-in-norway/id2861004/