I år er det ti år siden terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya. Til sammen 77 personer ble drept i angrepene. Mange ble hardt skadet og de materielle skadene var enorme.
Foto: NRK P3
Kirkeklokkene vil kime i takt over hele landet, og kongen skal tale i Oslo Spektrum når det torsdag markeres at det er ti år siden terrorangrepene.
156Shares

Hvert år markeres 22. juli blant annet i regjeringskvartalet og på Utøya, ofte med et noenlunde tilsvarende program fra år til år.

Men i år er det som kjent ti år siden terrorangrepene, og markeringene skiller seg derfor litt ut fra de foregående.

Tidligere har det for eksempel ikke vært vanlig at medlemmer av kongefamilien er til stede på de ulike markeringene.

I år blir imidlertid kongefamilien representert på samtlige av hovedarrangementene på tiårsdagen.

Etterpå blir det gudstjeneste i Oslo domkirke. Nato-leder Jens Stoltenberg, som var statsminister da terrorangrepene skjedde, skal holde tale i kirken. Også kongen og dronningen skal være til stede.

I tiden etter gudstjenesten vil alle landets kirkeklokker kime i takt klokka 12.

Senere blir det en seremoni på Utøya, denne gangen med flere taler fra overlevende og etterlatte enn det som er vanlig. Kronprinsparet er til stede på begge markeringene, og kronprins Haakon holder tale på Utøya.

I tiden etter Utøya-markeringen inviterer Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) de berørte til en mottakelse i Oslo rådhus.

Klokken 19 vil rådhusklokkene slå 77 slag, ett for hvert av ofrene. Samtidig stanses alle busser, trikker og T-baner i Oslo.

– Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane noe av deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver og en av dere, sa en tydelig preget konge den gang.

I anledning tiårsmarkeringen vil det bli holdt en tilsvarende nasjonal minneseremoni i samme arena torsdag kveld. Også nå vil kongen holde tale til de berørte, mens talerlisten også inkluderer statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Highasakite, Dagny, Odd Nordstoga, Tuva Syvertsen og Åge Aleksandersen er blant de mange artistene som skal opptre. Markeringen, som ledes av NRKs programleder Rima Iraki, vil bli direktesendt på NRK1 torsdag kveld.

15. juli åpnet utstillingen «10 år etter» på 22. juli-senteret i Oslo, hvor blant annet publikum inviteres til å bidra mye med innholdet selv i utstillingen.

Onsdag, dagen før tiårsdagen, tar Sveriges statsminister Stefan Löfven turen til Oslo for å delta på en rekke arrangementer som skal holdes den dagen. Han blir med Støre til Utøya, hvor de blant annet skal legge ned blomster.

Löfven blir også med på et arrangement i Universitets aula i Oslo senere samme dag. Der møtes først Nato-sjef Jens Stoltenberg og AUF-leder Astrid W.E. Hoem til en vitnesamtale. Etterpå kommer en panelsamtale med blant annet statsminister Solberg, Ap-leder Støre og flere.

ORDLISTE

markering: seremoni som viser oppmerksomhet, markerer noe

kime: ringe sterkt og lenge

noenlunde tilsvarende: til en viss grad det samme

skille seg ut: være ulik andre

foregående: tidligere

ulik: forskjellig

imidlertid: likevel

i takt: her; på likt, på samme tid

overlevende: person som har overlevd

etterlatt: avdødes pårørende (familien til personen som døde)

berørt: angå, var involvert

mottakelse: det å motta gjester hos seg

ane: ha en følelse av, en tanke om

preget: her; være påvirket av

vitne: person som forteller hva hun(han har sett, hørt, kjent eller følt

panel: gruppe av mennesker som drøfter/diskuterer en sak